Πρόκληση Ωορρηξίας: Πότε και γιατί γίνεται;

  • Iatropedia
Η πρόκληση ωορρηξίας εφαρμόζεται σε γυναίκες οι οποίες δεν παράγουν ωάρια στον φυσικό τους κύκλο (στις πιο πολλές περιπτώσεις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες) καθώς και σε περιπτώσεις που θέλουμε μία γυναίκα να παράγει περισσότερα από ένα ωάρια και συνήθως συνδυάζεται με σπερματέγχυση.

Πως γίνεται η πρόκληση ωορρηξίας;

Η πρόκληση ωορρηξίας γίνεται είτε με χάπια (κιτρική κλομιφαίνη, femara) είτε με ενέσιμα ορμονικά σκευάσματα (γοναδοτροφίνες).

Η γυναίκα λαμβάνει την θεραπεία από την ημέρα που θα συστήσει ο ιατρός και στην συνέχεια παρακολουθείται υπερηχογραφικά για την ανάπτυξη των ωοθυλάκιων.

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πολύδυμη κύηση;

Στην περίπτωση που η γυναίκα παράγει περισσότερα του ενός ωάρια υπάρχει όντως αυξημένη πιθανότητα για πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα). Εάν η γυναίκα παράγει παραπάνω από 4-5 ωάρια τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και οι επιλογές που έχουμε είναι δύο. Είτε ακυρώνουμε την προσπάθεια είτε προχωρούμε σε εξωσωματική γονιμοποίηση οπότε μπορούμε να ελέγξουμε πόσα έμβρυα θα τοποθετήσουμε στην μήτρα.

Πόσους μήνες μπορεί μια γυναίκα να κάνει θεραπεία με χάπια;

Εάν η γυναίκα είναι νέα σε ηλικία και το σπέρμα του συζύγου είναι καλής ποιότητας τότε μπορούν να προσπαθούν για έξι μήνες και εάν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη μετά να επιλέξουμε άλλο τρόπο θεραπείας.

Καλιαντζής Παναγιώτης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

http://fertilitycare.gr/el/

E-mail: info@fertilitycare.gr