Προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου το κινητό;

  • Iatropedia
Είναι αλήθεια ότι τα κινητά είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο ή νεότερες μελέτες δείχνουν το εντελώς αντίθετο;

Σε τελευταία μεγάλη ιατρική μελέτη από το Cancer Epidemiology in Denmark (Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανίας) εξεταστήκαν περισσότερα από 350.000 άτομα που έκαναν χρήση κινητών τηλέφωνων, σε χρονικό διάστημα 18-ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι χρήστες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου, από οποιονδήποτε άλλον.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, συμφωνούν με σειρά από μελέτες, που έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Από τους 358.403 κατόχους κινητών τηλεφώνων ερευνήθηκαν 356 γλοιώματα (ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου) και 846 καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρατηρήθηκαν οι ίδιες αναλογίες κακοηθειών στους χρήστες, και σε εκείνους που δεν διέθεταν κινητό τηλέφωνο.

Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν, ότι υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη. Αυτοί αφορούσαν τον αποκλεισμό της «εταιρικής συνδρομής», αποκλείοντας έτσι τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα κινητά τους για επαγγελματικούς σκοπούς, Αυτοί θα μπορούσε να ήταν μεταξύ των βαρύτερων χρηστών.

Ωστόσο οι Υγειονομικές Αρχές συνεχίζουν να συμβουλεύουν ότι άτομα κάτω των 16 ετών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς και σε χρονικά βραχέα διαστήματα.

Συμπερασματικά ο καθηγητής Anders Ahlbom, από το Karolinska Institute της Σουηδίας, εξήρε τον τρόπο που η μελέτη έχει διεξαχθεί, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα ήταν «καθησυχαστικά».

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους του καρκίνου στην εγκυκλοπαίδεια