Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ στο iatropedia: “Έτσι θα σωθεί ο οργανισμός”!

  • Iatropedia
Τρεις προτάσεις για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από μνημόνια και “τρόικες” κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και αναμένεται να τις παραδώσει και στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές. Πως θα “ζήσει” ο φορέας και δε θα ταλαιπωρούνται πια οι ασφαλισμένοι από την έλλειψη ρευστού;

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης έχει καταρτίσει τρεις ειδικές προτάσεις με τις οποίες ο φορέας μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς προσκόμματα. Τις προτάσεις αυτές τις οποίες ο ίδιος θεωρεί αποτελεσματικές –όπως σημειώνει στο iatropedia- ανεξάρτητα από πολιτικές συνθήκες και μνημόνια, παρέδωσε ήδη στους αρμόδιους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να δανειοδοτηθεί με 1 δις ευρώ το οποίο θα εκταμιευθεί όμως τμηματικά και έναντι των εισπράξεων από τα Ταμεία. Η δανειοδότηση θα πρέπει να γίνει από την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών».

Επίσης όπως αναφέρει ο κ.Βουδούρης η είσπραξη των χρημάτων υπέρ του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνεται άμεσα και να πληρώνονται «την ώρα που θα δίνονται οι ασφαλιστικές εισφορές πριν γίνει οποιοσδήποτε διαχωρισμός».

Παράλληλα εξηγεί ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εισφορών του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία και η είσπραξη να γίνεται κατ ευθείαν από την πηγή. «Όποιος δηλαδή πηγαίνει στην τράπεζα να πληρώσει, ένα ποσοστό να πηγαίνει κατ ευθείαν στον ΕΟΠΥΥ».

Ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προτείνει «να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση κατά 0,2 του ΑΕΠ ώστε να επανέλθουν τα 500 εκατ ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό το προηγούμενο διάστημα».

Κατά τον Γεράσιμο Βουδούρη «είναι λύσεις έξω από τον προϋπολογισμό του κράτους και το μνημόνιο. Και είναι πράγματα που δεν αλλάζουν ούτε με υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Δήμητρα Ευθυμιάδου