ΠΟΥ: Εξαλείφθηκαν οι 2 από τους 3 ιούς που προκαλούν πολιομυελίτιδα

  • Ρούλα Τσουλέα
πολιομυελίτιδα
Οι δύο από τους τρεις άγριους τύπους του ιού που προκαλεί πολιομυελίτιδα έχουν πια εξαλειφθεί από τον πλανήτη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ένα «ιστορικό βήμα» προς έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα έκανε η ανθρωπότητα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και αυτό, διότι κατόρθωσε να εκριζώσει τους δύο από τους τρεις άγριους τύπους του ιού που προκαλούν τη νόσο.

Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει το 2015 την εξάλειψη του άγριου τύπου 2 του ιού WPV. Χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε πως εκριζώθηκε και ο τύπος 3.

Πλέον έχει απομείνει μόνο ο άγριος τύπος 1, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενδημικός στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Τρεις άγριοι τύποι

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, η πολιομυελίτιδα προκαλείται από τρία στελέχη του ομώνυμου ιού, τα οποία ανοσολογικά είναι εντελώς διαφορετικά. Τον WPV1, τον WPV2 και τον WPV3.

Και τα τρία στελέχη προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή μη αναστρέψιμη παράλυση ή ακόμα και θάνατο. Ωστόσο έχουν γενετικές και ιολογικές διαφορές που τα καθιστούν ξεχωριστούς ιούς, κάθε ένας από τους οποίους πρέπει να εξαλειφθεί ξεχωριστά.

Ο WPV3 είναι το δεύτερο άγριο στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας που εκριζώνεται από τον πλανήτη. Το τελευταίο κρούσμα από αυτόν ανιχνεύθηκε στη βόρειο Νιγηρία το 2012. Έκτοτε,  το παγκόσμιο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης δεν έχει εντοπίσει άλλο ίχνος του στον πλανήτη. Υπάρχουν μόνο δείγματα του ιού κλειδωμένα σε ασφαλή εργαστήρια.

Ο ιός WPV2 ανακηρύχθηκε ως εκριζωμένος από τον πλανήτη 16 χρόνια μετά την αναφορά του τελευταίου κρούσματός του (ήταν στην Ινδία).

Η πολιομυελίτιδα συνήθως προσβάλλει παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι ένα περιστατικό στα 200 καταλήγει σε μη αναστρέψιμη παράλυση. Ο θάνατος επέρχεται όταν παραλύσουν οι μύες της αναπνοής.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν τα παιδιά εφ’ όρου ζωής.

Και κρούσματα που συσχετίζονται με τα εμβόλια

Οι ειδικοί του ΠΟΥ λένε πως εκτός από τον άγριο τύπο 1 του ιού WPV, πρέπει να εξαλειφθούν και τα κρούσματα που συσχετίζονται με τα εμβόλια. Τα κρούσματα αυτά εμφανίζονται σε περιοχές του κόσμου με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και φτωχές συνθήκες υγιεινής, αναφέρει το BBC.

Τα παιδιά που εμβολιάζονται κατά της πολιομυελίτιδας, λαμβάνουν εξασθενημένες μορφές του ιού WPV, ώστε ο οργανισμός τους να αναπτύξει ανοσία. Ωστόσο μπορεί στη συνέχεια να αποβάλλουν τον ιό και αυτός να εξαπλωθεί στην κοινότητα, εάν δεν είναι και ο περίγυρός τους επαρκώς εμβολιασμένος.

Εξάρσεις πολιομυελίτιδας σχετιζόμενης με τα εμβόλια παρατηρούνται σε 12 χώρες του κόσμου. Οι χώρες αυτές είναι οι Αγκόλα, Μπενίν, Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Γκάνα, Νίγηρας, Νιγηρία, Τόγκο και Ζάμπια.