Πότε το άγχος προκαλεί πονοκέφαλο;

  • Iatropedia
Αν και η ημικρανία είναι περισσότερο γνωστή υπάρχουν και άλλοι τύποι πονοκεφάλων. Η κεφαλαλγία τάσης είναι η πιο συχνή και απασχολεί πλήθος κόσμου. Το στρες είναι η κύρια αιτία εμφάνισης αυτών των πονοκεφάλων, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία είναι αντιμετωπίσιμοι. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ενώ οι πονοκέφαλοι τάσης είναι ο πιο συχνός τύπος πονοκεφάλου η αιτία τους δεν είναι γνωστή. Πιθανά να ευθύνεται η σύσπαση των μυών που υπάρχουν στο κρανίο. Όταν οι μύες του κρανίου συσπαστούν μπορεί να αναπτυχθεί μία μικρή φλεγμονή, να κάνουν σπασμό και να προκαλέσουν πόνο.

Οι πονοκέφαλοι τάσης συμβαίνουν συνήθως λόγω σωματικού ή συναισθηματικού στρες. Στους φυσικούς στρεσογόνους παράγοντες περιλαμβάνονται η δύσκολη και παρατεταμένη χειρωνακτική εργασία, ή να κάθεται κάποιος σε ένα γραφείο ή μπροστά από τον υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει κεφαλαλγία τάσης προκαλώντας σύσπαση των μυών.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των πονοκεφάλων είναι:

Πόνος που ξεκινά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού και περιγράφεται σαν σφίξιμο ή πίεση. Στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί να εντοπίζεται σε όλο το κεφάλι.

Η πιο έντονη πίεση μπορεί να γίνεται αισθητή στους κροτάφους ή πάνω από τα φρύδια.

Ο πόνος μπορεί να ποικίλει σε ένταση, αλλά συνήθως δεν είναι εμποδίζει τον πάσχων από τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο πόνος συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού (σε αντίθεση με την ημικρανία).

Ο πόνος δεν συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και δεν χειροτερεύει από το φως και τους ήχους (σε αντίθεση με την ημικρανία).

Για τη θεραπεία συνιστώνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν αυτά αποτύχουν υπάρχουν άλλες υποστηρικτικές θεραπείες, όπως μασάζ και διαχείριση του στρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικά μέσα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!