Πότε ο πόνος που νιώθεις είναι πέτρα στα νεφρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέτρα στα νεφρά
Τα νεφρά σας απομακρύνουν τα απόβλητα και τα υγρά από το αίμα, για να παράγουν ούρα.

Μερικές φορές, όταν έχετε πάρα πολλά απόβλητα και όχι αρκετό υγρό στο αίμα σας, αυτά τα απόβλητα μπορούν να συσσωρευτούν και να κολλήσουν μεταξύ τους μέσα στα νεφρά σας.

Αυτές οι συστάδες αποβλήτων ονομάζονται πέτρες στα νεφρά (λίθοι στα νεφρά).

Ποια είναι τα συμπτώματα από μια πέτρα στα νεφρά;

Εάν έχετε μια πολύ μικρή πέτρα στα νεφρά που κινείται εύκολα μέσω του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα και να μην καταλάβετε ποτέ ότι είχατε πέτρα στα νεφρά.

Εάν έχετε μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά, μπορεί να παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Οξύς πόνος στην πλάτη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Ναυτία και έμετος

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πέτρες στα νεφρά: Οι διάφοροι τύποι

  1. Οι πέτρες ασβεστίου είναι ο πιο κοινός τύπος λίθων στα νεφρά. Συνήθως δημιουργούνται από ασβέστιο και οξαλικό (μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα), αλλά μερικές φορές δημιουργούνται από ασβέστιο και φωσφορικό άλας.
  2. Οι πέτρες ουρικού οξέος σχηματίζονται όταν τα ούρα σας είναι πολύ όξινα. Το ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει πέτρες από μόνο του ή με ασβέστιο.
  3. Οι πέτρες στρουβίτη (struvite) μπορεί να συμβούν όταν έχετε συγκεκριμένους τύπους λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, όπου κάποια βακτήρια δημιουργούν αμμωνία που συσσωρεύεται στα ούρα. Οι πέτρες στρουβίτη δημιουργούνται από μαγνήσιο, αμμώνιο και φωσφορικό άλας.
  4. Οι πέτρες κυστίνης είναι κατασκευασμένες από μια χημική ουσία που παράγει φυσικά το σώμα σας και η οποία ονομάζεται κυστίνη. Οι πέτρες κυστίνης είναι πολύ σπάνιες και συμβαίνουν σε άτομα που έχουν γενετική διαταραχή που προκαλεί διαρροή κυστίνης από τα νεφρά στα ούρα.

Γενικά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλες όσο ένα μαργαριτάρι. Μπορούν να παραμείνουν στα νεφρά σας ή να ταξιδέψουν μέσω των ουρητήρων σας (οι σωλήνες που πηγαίνουν από τα νεφρά σας στην ουροδόχο κύστη σας) και έξω από το σώμα σας με τα ούρα σας. Όταν μια πέτρα στα νεφρά κινείται μέσω των ουρητήρων σας και έξω από την ουρήθρα σας με τα ούρα σας, τότε αυτό ονομάζεται διέλευση μιας πέτρας των νεφρών. Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί επίσης να κολλήσει στο ουροποιητικό σας σύστημα και να εμποδίζει τα ούρα να βγουν, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Πηγή: https://www.kidneyfund.org