Πότε και γιατί να κάνω μέτρηση οστικής πυκνότητας;

  • Iatropedia
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι η εξέταση εκλογής για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας των οστών που συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται λεπτότερα και περισσότερο εύθραυστα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει από τη νόσο είναι η αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η οστεοπόρωση προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε μικρότερο βαθμό και στους άνδρες.

Η εξέταση μετρά την οστική μάζα του ισχίου ή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αν δεν είναι δυνατή η μέτρηση σε αυτές τις θέσεις μπορεί να γίνει και σε άλλο σημείο του σώματος, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Η εξέταση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, δεν προκαλεί πόνο και χρησιμοποιείται πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες και άντρες μεγαλύτεροι από 65 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Το προηγούμενο ιστορικό κατάγματος, η πρώιμη εμμηνόπαυση (

Τα αποτελέσματα της εξέτασης εκφράζονται σε τιμές Τ-score. Η τιμή T-score είναι μία ένδειξη για το πόσο ψηλότερη ή χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα του εξεταζομένου συγκριτικά με την οστική πυκνότητα ενός υγιούς 30χρονου ενήλικα.

Τα αποτελέσματα κατατάσσουν τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες. Φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) και οστεοπόρωση. Η περιορισμένη μείωση της πυκνότητας των οστών ονομάζεται οστεοπενία, ενώ η πιο εκτεταμένη οστεοπόρωση.

Ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την μέτρηση οστικής πυκνότητας κάθε χρόνο. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς ένδειξη έναρξης θεραπείας συνιστάται να κάνουν την εξέταση κάθε δύο χρόνια.

Ο γιατρός σας εκτός από το αποτέλεσμα της εξέτασης θα συνυπολογίσει τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, την πιθανότητα που έχετε να κάνετε κάταγμα, την κλινική εικόνα και το ατομικό ιστορικό για να αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!