Πόσο σοβαρή είναι η αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα που παρουσίασε ο Χρήστος Μάστορας

  • Ρούλα Τσουλέα
δακρυοαδενίτιδα
Μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα των ματιών ή φλεγμονή των κυττάρων τους, αν μείνει χωρίς θεραπεία.

Μία λοίμωξη στα μάτια που λέγεται αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Χρήστος Μάστορας νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες.

Όπως ανακοίνωσε ο τραγουδιστής, η λοίμωξή του ήταν επιπλοκή της COVID-19 που είχε παρουσιάσει νωρίτερα. Η δακρυοαδενίτιδα τον ανάγκασε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του με τον Σάκη Ρουβά. Επιπλέον νοσηλεύθηκε γι’ αυτήν όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα ο Χρήστος Μάστορας δημοσίευσε και φωτογραφίες στο Instagram από το νοσοκομείο και τις εξετάσεις που έκανε.

Η δακρυοαδενίτιδα είναι μία σπάνια διαταραχή, που προκαλεί φλεγμονή στους δακρυϊκούς αδένες, δηλαδή τους αδένες των ματιών που παράγουν τα δάκρυα. Η αιτία της φλεγμονής συνήθως είναι λοίμωξη ή κάποια αυτοάνοση πάθηση. Μπορεί να προσβάλλει το ένα μάτι (ετερόπλευρη) ή και τα δύο (αμφοτερόπλευρη).

Όταν η φλεγμονή εκδηλωθεί ξαφνικά, η αιτία συνήθως είναι λοίμωξη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα στο μάτι ή κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων). Γι’ αυτό τον λόγο, εάν αρχίσει να επιδεινώνεται οι ασθενείς χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η δακρυοαδενίτιδα εκδηλώνεται μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανάπτυξή της μπορεί να είναι οξεία ή και να δημιουργήσει επίμονο (χρόνιο) πρόβλημα.

Η λοίμωξη προκαλεί διάφορα συμπτώματα. Οι πάσχοντες συχνά παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στην πάνω, εξωτερική επιφάνεια του ματιού και πόνο. Μπορεί επίσης να έχουν, μεταξύ άλλων, έκκριμα από το μάτι και διόγκωση των λεμφαδένων κοντά στο αυτί.

Φωτογραφία: iStock