Πόσο ασφαλές είναι να παίρνουμε πολυβιταμίνες αντί για θεραπεία;

  • Iatropedia
Αλήθεια σε πόσα σπίτια δεν υπάρχουν σκευάσματα πολυβιταμινών που καθημερινά τα λαμβάνουμε όχι γιατί έχουμε κάτι, απλά για να νιώσουμε καλύτερα και να πιστέψουμε ότι θωρακίζουμε τον οργανισμό μας; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πλήρως τι είναι οι πολυβιταμίνες και πότε χρειάζεται να τις παίρνουμε.

Του Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Ρευματολόγου.

Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χωρίς υποβιταμίνωση, παίρνουν πολυβιταμίνες για θεραπεία;

Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό, είναι μια πραγματική απορία που έχω από πολλά χρόνια και παρά τις προσπάθειές μου δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Θα μπορούσε βέβαια να προσθέσει κανείς στον τίτλο « και γιατί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με σοβαρές υποβιταμινώσεις, δεν παίρνουν τίποτε για θεραπεία», αλλά το θέμα ξεφεύγει των ορίων των θεμάτων του ιστότοπου.

Τι κάνει τόσους ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά πολυβιταμίνες, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές, που να αποδεικνύουν ότι πράγματι έχουν κάποια θεραπευτική δράση σε φυσιολογικά άτομα. Αλλά και πάλι, τι θεραπευτική δράση να έχουν, αφού αυτοί που τις παίρνουν δεν έχουν κάποιο πραγματικό ενόχλημα που θα δικαιολογούσε την λήψη τους.

Δηλαδή κάποιος που έχει πυρετό παίρνει κάποιο αντιπυρετικό και κάποιος που πονά παίρνει κάποιο αναλγητικό. Το αιώνιο ερώτημά μου είναι από τι πάσχει αυτός που παίρνει βιταμίνες και ελπίζει ότι με αυτές θα γίνει καλά; Μήπως από στρες, μήπως από κατάθλιψη, μήπως του το υποβάλουν οι σχετικές διαφημίσεις στα ΜΜΕ;

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ιατρικό είναι και οικονομικό. Μόνο στις ΗΠΑ οι πολυβιταμίνες έχουν μία αγορά 30 δισεκατομυρίων δολλαρίων κάθε χρόνο, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Οι αμερικανοί δηλαδή πληρώνουν κάθε χρόνο δύο φορές το χρέος της Κύπρου σε πολυβιταμίνες.

Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που ώθησε τον διατροφολόγο-επιδημιολόγο Regan Bailey και τους συνεργάτες του, να κάνουν μια σχετική μελέτη σε 12000 ενήλικες αμερικανούς, που διήρκεσε από το 2007 έως το 2010 και τα αποτελέσματά της πρόσφατα δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό JAMA Internal Medicine (4-2-2013).

Τα ευρήματά τους είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 45% από αυτούς έπαιρναν πολυβιταμίνες πιστεύοντας ότι βελτιώνουν την υγεία τους, το 33% από αυτούς για να διατηρήσουν την ήδη καλή υγεία τους και οι υπόλοιποι δεν ήξεραν γιατί τις έπαιρναν.

Μόνο στο 23% από αυτούς που έπαιρναν τις πολυβιταμίνες, τους τις είχε συστήσει κάποιος γιατρός και αφορούσε την λήψη ασβεστίου για τα οστά (24%), ψαρόλαδου για την καρδιά (12%), συμπληρώματα διατροφής (11%) και στο 18% από αυτούς ο γιατρός μάλλον τις έδινε άνευ ειδικού λόγου.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι τα άτομα που ελάμβαναν από μόνα τους πολυβιταμίνες ήταν αυτά που είχαν και την πιο υγιεινή ζωή, δηλαδή δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν, έτρωγαν υγιεινά και γυμνάζονταν. Σε τι άραγε βοηθούσαν παραπάνω σε αυτά τα άτομα οι πολυβιταμίνες;

Τελικά φαίνεται ότι οι πολυβιταμίνες δρουν σαν εικονικά φάρμακα ή όπως ονομάζονται διεθνώς placebos και σαν τέτοια έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Ετυμολογικά η λέξη placebo είναι λατινική και αφορά την ευχαρίστηση που προκαλεί (please, satisfy) κάποιο αντικείμενο στον άνθρωπο. Επομένως εάν κάποιος αισθάνεται καλύτερα με τις πολυβιταμίνες γιατί να επέμβω εγώ σαν γιατρός και να του πω να τις διακόψει; Στο κάτω κάτω της γραφής καλύτερα να παίρνει πολυβιταμίνες και να αισθάνεται ευτυχισμένος παρά αντικαταθλιπτικά.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.

www.myoskeltiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου

Τα συχνότερα ατυχήματα που μπορεί να πάθουμε στο σεξ. Όλη η λίστα

Κωλικός νεφρού, που οφείλεται; τι να κάνουμε όταν μας πιάσει;

Ποιες είναι οι πιο συχνές φοβίες και φόβοι που μας ταλαιπωρούν;

Έχετε πονοκεφάλους χωρίς λόγο; Πονάτε ενώ δεν έχετε τίποτε; Γιατί;

Το παιδί μπροστά στο διαζύγιο των γονέων του

Και όμως οι αστακοί τσουρουφλίζονται και πονάνε όταν τους μαγειρεύουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν