Πως βάζεις σιδεράκια στα 30;

  • Iatropedia
Ένας ακόμη αστικός μύθος ότι μόνο τα παιδιά έχει νόημα να φορούν σι­δεράκια καταρρίπτεται αφού και οι ενήλικες έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ισιώσουν τα δόντια τους. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι, εφόσον το σχέδιο θεραπείας είναι επιστημονικά σχεδιασμένο, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής στους ενήλικες είναι εξίσου σταθερά με τα παιδιά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τις επιλογές που έχετε, αλλά και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που πιθα­νώς σας απασχολούν, ώστε «να ­βάλετε τα δόντια σας στον ίσιο δρόμο»

Του Κωνσταντίνου Μ.Θ.Βώρου ΜΟrth RCSEdin

Ειδικού Ορθοδοντικού – Ειδικευθείς στο Newcastle University,

Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία

1.Διορθώνονται τα στραβά δόντια στους ενήλικες;

Ναι, η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή και αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία με άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Είναι συνεχώς αυξανόμενη η προσέλευση ενηλίκων ασθενών για θεραπεία. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι, εφόσον το σχέδιο θεραπείας είναι επιστημονικά σχεδιασμένο, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής στους ενήλικες είναι εξίσου σταθερά με τα παιδιά.

2. Ιδιαιτερότητες στην Ορθοδοντική Ενηλίκων

Α. Έλλειψη σκελετικής ανάπτυξης

Παρόλο που η σκελετική κατατομή του προσώπου δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με ορθοδοντική, όπως γίνεται στα παιδιά, εντούτοις η ορθοδοντική στους ενήλικες με σκελετικά προβλήματα αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας το “καμουφλάρισμα” (orthodontic camouflage) του σκελετικού προβλήματος. Σε λίγες βέβαια περιπτώσεις σοβαρού σκελετικού προβλήματος απαιτείται συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και ορθογναθικής χειρουργικής (χειρουργικής επέμβασης στις γνάθους).

Β. Περιοδοντικά προβλήματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον τα περιοδοντικά προβλήματα (προβλήματα με τα ούλα) έχουν πλήρως αποκατασταθεί, η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών είναι εφικτή και ασφαλής. Σε λίγες όμως περιπτώσεις εκτεταμένης απώλειας οστού εξαιτίας βαρείας περιοδοντίτιδας, ίσως να μην είναι ασφαλής η ορθοδοντική θεραπεία.

Γ. Επιβαρυμένη οδοντική υγεία ( έλλειψη δοντιών, σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες κτλ)

Υπάρχουν ειδικά υλικά για κόλληση των brackets (σιδεράκια) σε σφραγίσματα από ρητίνη ή αμάλγαμα και στεφάνες/γέφυρες από πορσελάνη. Στο σχεδιασμό της θεραπείας, αν υπάρχει ανάγκη για αφαίρεση δοντιών επιλεγούμε κατά το δυνατόν τα πιο επιβαρυμένα δόντια (πχ απονευρωμένα ή με μεγάλα σφραγίσματα). Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή και αποτελεσματική η ορθοδοντική σε ασθενείς με επιβαρυμένη οδοντική υγεία, εφόσον είναι πολύ προσεκτικά μελετημένο το σχέδιο της ορθοδοντικής θεραπείας και ο ασθενής διατηρεί άριστη στοματική υγιεινή.

Δ. Η οδοντική μετακίνηση είναι ελαφρώς πιο βραδεία

Ε. Ανάγκη για πιο αισθητικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς

3. Επιλογές για θεραπεία με αισθητικούς (αόρατους) ορθοδοντικούς μηχανισμούς

Α. Διαφανή brackets (σιδεράκια)

Eίναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά (πλαστικά ή κεραμικά) που τα καθιστούν αόρατα.

Β. Θεραπεία με αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες (invisalign, clear aligners)

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν η θεραπεία να γίνει με διαφανείς νάρθηκες (χωρίς σιδεράκια) οι όποιοι αφαιρούνται από τον ασθενή και έτσι δίνεται η δυνατότητα άριστης στοματικής υγιεινής.

Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες ενδείκνυται και εγγυάται σταθερό αποτέλεσμα μόνο σε πολύ συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα.

Γ. Γλωσσική Ορθοδοντική

Τα brackets (σιδεράκια) τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η άριστη αισθητική, ενώ τα κυρία μειονεκτήματα είναι το υψηλό κόστος, τα προβλήματα στην ομιλία και η δυσανεξία στη γλωσσά εξαιτίας της θέσης των ορθοδοντικών μηχανισμών.

4. Ορθοδοντική σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα

Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα τα δόντια είναι πιθανόν να μετακινηθούν εξαιτίας των προβλημάτων με τα ούλα και της μειωμένης οστικής στήριξης. Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πρώτα αντιμετωπισθεί η περιοδοντίτιδα, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα.

5. Ορθοδοντική σε ασθενείς με έλλειψη δοντιών

Σε περιπτώσεις ασθενών που λείπουν δόντια, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία, είτε για να κλείσουμε τα κενά στις περιοχές των δοντιών που λείπουν, είτε για να αναδιαμορφώσουμε τα κενά έτσι ώστε μελλοντικά να γίνει προσθετική αποκατάσταση στην περιοχή από τον οδοντίατρο (εμφύτευμα ή γέφυρα).

Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος ΜΟrth RCSEdin

Ειδικός Ορθοδοντικός – Ειδικευθείς στο Newcastle University,

Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία

Αργοστόλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν φυτρώνουν στραβά τα δόντια!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ορθοδοντική!