Πως το σάκχαρο »χαλάει» τα μάτια;

  • Iatropedia
Σοβαρές βλάβες στα μάτια ακόμη και τύφλωση μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η νόσοςείναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 40 ετών ενώ οι πάσχοντες έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης εξαιτίας μιας επιπλοκής που ονομάζεται Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πως μπορεί να προστατευθούν οι ασθενείς; Υπάρχει θεραπεία; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα καίρια ερωτήμαατ στο επιστημονικο άρθρο, που ακολουθεί.

Του Ευαγγέλου Χριστιά Χειρουργού Οφθαλμίατρου

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή που έχει επιπτώσεις σε διάφορα όργανα του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και τα μάτια.

Το 1995 έπασχαν παγκοσμίως 135 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 300 εκατ. το 2025. Μια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου με μέσο όρο ηλικίας ασθενών τα 45-65 έτη δηλαδή μια νόσος που προσβάλει άκρως παραγωγικές ηλικίες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης και ο λόγος είναι μια επιπλοκή/πάθηση που ονομάζεται Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Κάθε ασθενής με ΣΔ (Σακχαρώδη Διαβήτη) θα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά τουλάχιστον μια φορά ετησίως και μέσα σε αυτόν τον έλεγχο είναι και η βυθοσκόπηση όπου ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής και τα αγγεία .

Στα αρχικά στάδια της νόσου αυξάνει η διαπερατότητα των αγγείων και προκαλείται ανάπτυξη εξιδρωμάτων κυρίως στην ωχρά κηλίδα. Σε πιο προχωρημένα στάδια υπάρχει απόφραξη με αποτέλεσμα τον περιορισμό του οξυγόνου στην περιοχή και την δημιουργία παθολογικών εύθραυστων νεοαγγείων που αιμορραγούν.

Σύμφωνα με την μελέτη WCSDR (Wisconsin epidemiologic study of Diabetic Retinopathy):

• Όλοι οι ασθενείς με Ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μετά από 15 χρόνια θα εμφανίσουν Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

• 6 στους 10 με διαβήτη τύπου2 θα εμφανίσουν αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν μείωση της όρασης σε ανθρώπους παραγωγικούς με σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.

Πέρα από τον κλινικό οφθαλμολογικό έλεγχο οι συνήθεις εξετάσεις που συμπληρώνουν τον έλεγχο είναι :

1. Φλουοροαγγειογραφία ,εξέταση όπου εγχέεται μια φθορίζουσα ουσία στην φλέβα, αυτή περνά στα αγγεία του αμφιβληστροειδή και έτσι ελέγχεται η λειτουργικότητα των αγγείων και τυχόν παθολογία.

2. OCT ωχράς (ελέγχουμε για οίδημα ωχράς ,που μειώνει σημαντικά την κεντρική όραση)

Η θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη πέραν αυτού όμως υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές όπως η φωτοπηξία με laser, antiVEGF παράγοντες και τέλος σε αιμορραγίες αναλαμβάνουν οι χειρουργοί οπισθίου ημιμορίου με υαλοειεκτομές.

Ας αφυπνιστούμε και ας ενημερωθούμε διότι σήμερα μόνο ένας στους δυο με Σακχαρώδη Διαβήτη εξετάζεται από οφθαλμίατρο και αρκετοί τυφλώνονται χωρίς καν να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία.

Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Διαβήτη το βασικό μήνυμα είναι ότι μαθαίνουμε να ζούμε με αυτόν ,τον ελέγχουμε και κάνουμε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.

Χριστιάς Ευάγγελος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: hristias@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την.. κούνια ο οφθαλμιατρικός έλεγχος!

Όταν ανεβαίνει το σάκχαρο στην εγκυμοσύνη

Γιατί ο Διαβήτης χρειάζεται Παγκόσμια ημέρα;

Γλυκόπικρη ζωή με τον διαβήτη: Παγκόσμια Ημέρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν