Πως το κάπνισμα »σκοτώνει» το χαμόγελο!

  • Iatropedia
Πως το κάπνισμα ''σκοτώνει'' το χαμόγελο!
Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μια από αυτές είναι η νικοτινική στοματίτιδα η οποία δείχνει προτίμηση στους καπνιστές. Πως αντιμετωπίζεται η πάθηση αυτή; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Απαντήσεις στο επιστημοπνικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Ουρανίας Γιώτη Οδοντιάτρου

Η νικοτινική στοματίτιδα(ΝΣ) είναι μια κατάσταση του υπερώιου βλεννογόνου που έχει περιγραφεί στη βιβλιογραφία από το 1926.Ονομάσθηκε έτσι επειδή παρατηρείται συνήθως σε καπνιστές.

Οι πιο σοβαρές μορφές συναντώνται σε καπνιστές πίπας και σε ανάστροφους καπνιστές.(Τοποθετούν το τμήμα του τσιγάρου που καίγεται μέσα στο στόμα τους). Ο βλεννογόνος της οπίσθιας σκληράς υπερώας και της παρακείμενης μαλακής υπερώας στη ΝΑ είναι λευκός και καλύπτεται με μικρά οζίδια που είναι επίπεδα στην κορυφή και που έχουν στο κέντρο κόκκινα βοθρια.

Επιπλέον ίσως υπάρχουν σχισμές που διασχίζουν την υπερώα. Τα οζίδια δημιουργούνται από την κυστική διαστολή των πόρων των σιελογόνων αδένων και την επιμήκυνση των πλεγμάτων.

Τα κόκκινα στίγματα αντιπροσωπεύουν τα φλεγμαίνοντα στόμια των σιελογόνων αδένων και επιτείνονται από την λευκοπλάκια που εμφανίζεται ΝΑ μπορεί να μετατραπεί σε κακόηθες νεοπλασμα, ειδικά σε ανάστροφους καπνιστές. Ωστόσο η σπανιότητα του καρκίνου της υπερώας και η σχετικά συχνή εμφάνιση της ΝΑ δείχνουν ότι δεν είναι μια σημαντική προκαρκινική κατάσταση.

Ίδια εικόνα με την ΝΑ με λευκοπλάκια και οζίδια μπορεί να δώσει και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων επί μακρό χρονικό διάστημα, όπως τσάι η σούπα .

Η ΝΣ συνήθως υποχωρεί με την διακοπή του καπνίσματος και οφείλεται κυρίως στη θερμότητα παρά στα προϊόντα καύσεως του καπνού. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλά οζίδια στην υπερώα είναι η θυλωδης υπερπλασία μελανίζουσα ακάνθωση. Τα θηλώματα τα κονδυλώματα κλπ.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΙΩΤΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Άφθες η συχνότερη πληγή του στόματος

 

Τι να κάνετε όταν τραυματιστείτε στα δόντια;

 

Προληπτική οδοντιατρική: για να μην χαλάνε τα δοντάκια στα παιδιά

 

Λεύκανση δοντιών: πως θα γίνουν τα δόντια σας εκτυφλωτικά;