Πως θα κερδίσετε 10 χρόνια καλής υγείας μετά τα 50

 • Ρούλα Τσουλέα
υγιεινή ζωή
Ορισμένες καλές συνήθειες μπορεί να προσφέρουν στους 50άρηδες πολλά χρόνια ζωής χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, η υγιεινή ζωή μπορεί να χαρίσει στις γυναίκες 10 χρόνια και στους άνδρες 7 χρόνια χωρίς καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και τύπου 2 διαβήτη.

Για να αποκομίσουν αυτό το όφελος δεν πρέπει να καπνίζουν και να πίνουν πολύ. Πρέπει επίσης να γυμνάζονται συστηματικά, να τρέφονται υγιεινά και να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων από 111.562 εθελοντές. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους επί περισσότερο από 20 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 34.383 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMJ, η μελέτη έδειξε ότι σε ηλικία 50 ετών το προσδόκιμο επιβίωσης δίχως διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν:

 • 23,7 έτη για τις γυναίκες που δεν τηρούσαν καμία από τις πέντε καλές συνήθειες
 • 34,4 έτη για όσες ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε από τις συνήθειες αυτές
 • 23,5 έτη για τους άνδρες που δεν τηρούσαν καμία από τις πέντε καλές συνήθειες
 • 31,1 έτη για όσους ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε από τις συνήθειες αυτές

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων πιθανώς οφείλεται στο μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις είχαν:

 • Οι νυν μανιώδεις καπνιστές (πάνω από 15 τσιγάρα την ημέρα)
 • Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες (ΔΜΣ πάνω από 30 kg/m2)

Ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

«Τα ευρήματα αυτά συνιστούν ένα θετικό μήνυμα για το κοινό», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ. «Η υγιεινή ζωή δεν προσθέτει μόνο χρόνια στη ζωή. Χαρίζει πολλά χρόνια με καλή υγεία».

Η «συνταγή» για υγιεινή ζωή

Αναλυτικά οι πέντε συνήθειες που έκαναν τη διαφορά στην επιβίωση με καλή υγεία ήταν:

 1. Αποφυγή του καπνίσματος (το μέγιστο όφελος παρατηρήθηκε σε όσους εθελοντές δεν είχαν καπνίσει ποτέ)
 2. ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9 kg/m2
 3. Φυσική δραστηριότητα με μέτρια έως υψηλή ένταση επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα
 4. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως 1 μικρό ποτό την ημέρα οι γυναίκες, έως 2 ποτά ημερησίως οι άνδρες)
 5. Πολύ υγιεινή διατροφή

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κακές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ) συμβάλλουν στο 60% των πρόωρων θανάτων. Επιπλέον, μπορεί να κόψουν 7,4 έως 17,9 χρόνια από τη ζωή.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υγιεινή ζωή δεν μειώνει απλώς τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Βελτιώνει την επιβίωση και μετά τη διάγνωση με αυτές τις παθήσεις.

Γιατί έχει σημασία η υγιεινή ζωή

Ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο τύπου 2 διαβήτης είναι οι συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας μετά τα 50. Σχετίζονται επίσης με τον τρόπο ζωής.

Η παχυσαρκία, π.χ., σχετίζεται με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του μαστού, του εντέρου, του νεφρού, του ήπατος και του οισοφάγου.

Αντίστοιχα, η καθιστική ζωή σχετίζεται μεταξύ άλλων με τους καρκίνους του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.

Ο βρετανικός οργανισμός Cancer Research UK έχει υπολογίσει ότι η υγιεινή ζωή θα μπορούσε να αποτρέψει 4 στους 10 καρκίνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν