Πώς θα καταπολεμούν οι επιστήμονες στο μέλλον τις εγκεφαλικές βλάβες;

  • Iatropedia
Αμερικάνοι επιστήμονες κατάφεραν να “μεταμορφώσουν” κύτταρα του δέρματος απευθείας σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει όπως χρειαζόταν μέχρι σήμερα, το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα επίτευγμα σταθμό που ανοίγει το δρόμο για διαφορετικές ιατρικές χρήσεις στο μέλλον όσον αφορά την αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών.

Η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Μάριους Βέρνιγκ, έκαναν τα σχετικά πειράματα σε ποντίκια με επιτυχία, θα χρειαστούν όμως και άλλες δοκιμές πριν η τεχνική αυτή χρησιμοποιηθεί με κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα. Η ίδια ομάδα πρόσφατα είχε μετατρέψει δερματικά κύτταρα σε νευρώνες.

Αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Πέτυχαν κάτι ανάλογο με πρόδρομα νευρωνικά κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξειδικευτούν στους τρεις βασικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα. Τα ολιγοδενδροκύτταρα παράγουν τη μυελίνη που μονώνει τα νεύρα και τους επιτρέπει να μεταδίδουν τα ηλεκτρικά κύτταρα.

Σαν επιπλέον πλεονέκτημα, αυτά τα πρόδρομα εγκεφαλικά κύτταρα, έχουν την αυξημένη προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο σε πολύ μεγάλους αριθμούς, πράγμα που είναι σημαντικό για να αξιοποιηθούν σε θεραπευτικές χρήσεις.

Τα δερματικά και τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, όμως ο γενετικός τους κώδικας, “μεταφράζεται” με διαφορετικό τρόπο από τους λεγόμενους “παράγοντες μεταγραφής”. Οι Αμερικάνοι ερευνητές “μόλυναν” με κάποιο ιό τα δερματικά κύτταρα για να μπερδέψουν τους παράγοντες μεταγραφής. Μετά από 3 εβδομάδες περίπου ένα στα δέκα κύτταρα του δέρματος είχε μεταμορφωθεί σε πρόδρομο νευρωνικό κύτταρο.

Η νέα άμεση μέθοδος κυτταρικής μετατροπής, δημιουργεί νέες ελπίδες ότι μελλοντικά δεν θα χρειάζεται καν η μετατροπή διαφόρων απλών κυττάρων σε βλαστικά πολυδύναμα, ενώ παρακάμπτει τον ηθικό σκόπελο, της χρησιμοποίησης βλαστικών κυττάρων από έμβρυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την εγκεφαλίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το εγκεφαλικό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο στην εγκυκλοπαίδεια του iatreopedia

θεράπευσαν την τύφλωση με βλαστοκύτταρα

βλαστοκύτταρα μήνυμα ελπίδας και για τις πνευμονοπάθειες