Πώς πέφτει ο πυρετός: 5 ασφαλείς μέθοδοι – Διαφέρουν για παιδιά κι ενήλικες;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πυρετός
Ο πυρετός είναι δυσάρεστο και κουραστικό σύμπτωμα ασθένειας. Μπορεί να έχετε πόνους στο σώμα και κόπωση ή ίσως να φροντίζετε ένα παιδί που είναι άρρωστο και ανήσυχο. Είτε είστε εσείς είτε το παιδί σας, ο πυρετός σας προκαλεί για ώρες -ή και μέρες μερικές φορές- μεγάλη ταλαιπωρία.

Πρέπει να περιμένετε απλά “να ολοκληρώσει τον κύκλο του” ο πυρετός, ή μπορείτε να κάνετε κάτι για να πέσει πιο γρήγορα; Είτε ανησυχείτε για τον πυρετό του παιδιού σας, είτε για τον δικό σας, η δρ. Neha Vyas εξηγεί πώς να ρίξετε τον πυρετό και να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα.

Πώς πέφτει ο πυρετός

Μπορείτε να ρίξετε τον πυρετό με καλή ξεκούραση κι ενυδάτωση, με ζεστά σκεπάσματα εάν έχετε ρίγη ή παγοκύστες αν είστε πολύ ζεστοί και παίρνοντας φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ρίξετε τον πυρετό. Συχνά υποχωρεί σύντομα, ειδικά εάν μια ήπια ασθένεια.

Στα παιδιά, είναι ένας κοινός μύθος ότι ο πυρετός συχνά προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική βλάβη. Οι εμπύρετοι σπασμοί μπορεί να συμβούν σε έως και το 5% των παιδιών κάτω των 5 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν εγκεφαλική βλάβη.

Παρόλα αυτά, η μείωση του πυρετού μπορεί να σας προσφέρει κάποια αναγκαία ανακούφιση. Εάν θέλετε να ρίξετε τον πυρετό πιο γρήγορα, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

1. Ξεκουραστείτε

“Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ξεκούραση για να λειτουργήσει σωστά”, λέει η δρ. Vyas. Μείνετε σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο και ξαπλώστε όποτε μπορείτε. Εάν προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά, ο πυρετός και η ασθένειά σας μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο”.

Κοιμηθείτε παραπάνω, αν μπορείτε. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ξαπλώστε παρέα με ένα καλό βιβλίο ή ακούστε ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο.

2. Πίνετε υγρά

Πιθανότατα θα ιδρώνετε περισσότερο όταν έχετε πυρετό και πρέπει να αναπληρώσετε αυτά τα υγρά, πίνοντας περισσότερα. Επιπλέον, κάθε σύστημα στο σώμα σας -συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού- χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

“Μπορεί γρήγορα να αφυδατωθείτε εάν δεν πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια του πυρετού”, λέει η δρ. Vyas. “Και όταν είσαι αφυδατωμένος, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σου να αντιμετωπίσει μια ασθένεια”.

Πίνετε ό,τι σας ακούγεται καλό, όπως νερό, τσάι από βότανα και σούπες. Αλλά αποφύγετε την καφεΐνη από καφέ, αναψυκτικά κι ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, κάτι που σας αφυδατώνει και παρεμποδίζει την ανάρρωσή σας.

3. Δροσιστείτε

Αν “καίγεστε” στον πυρετό μπορείτε να δροσίσετε τον εαυτό σας ή το παιδί με ασφάλεια με μερικές σπιτικές θεραπείες:

  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα κάτω από το μπράτσο σας για έως και 10 λεπτά τη φορά. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε κρύες κομπρέσες σε μωρά ή μικρά παιδιά. Δεν μπορούν πάντα να σας πουν αν είναι πολύ κρύο για το δέρμα τους.
  • Πίνετε κρύα ροφήματα χωρίς καφεΐνη ή τρώτε κομμάτια από παγάκια.
  • Τοποθετήστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
  • Κάντε ένα μπάνιο ή ντους σε θερμοκρασία δωματίου που σας φαίνεται ελαφρώς δροσερό.

“Παραλείψτε αυτές τις μεθόδους ψύξης εάν ο πυρετός προκαλεί ρίγη”, λέει η δρ. Vyas. “Πιθανότατα θα αισθανθείτε χειρότερα και αυτό δεν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να θεραπευθείτε”.

4. Μείνετε ζεστοί αλλά μην φτάσετε να ιδρώνετε κιόλας!

Σκεπαστείτε με μια κουβέρτα αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρέμετε, αλλά μην ρίξετε και όλες τις κουβέρτες του σπιτιού πάνω σας!

“Η παλιά συμβουλή ‘πρέπει να ιδρώσεις για να φύγει’ δεν βοηθάει και θα μπορούσε να είναι επιβλαβής”, λέει η δρ. Vyas. “Οι πολλές κουβέρτες θα μπορούσαν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός σας. Το να ζεσταίνετε τον εαυτό σας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης επειδή πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε”.

Αν κρυώνετε, μπείτε κάτω από τα κανονικά σας σκεπάσματα στο κρεβάτι ή ρίξτε μια κουβέρτα στους ώμους σας. Εάν αρχίσετε να ιδρώνετε ή αισθάνεστε πολύ ζεστοί, βγάλτε τα.

5. Δοκιμάστε αντιπυρετικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τον πυρετό και να θεραπεύσουν πονοκεφάλους ή πόνους στο σώμα. Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή/και πριν το δώσετε στο παιδί σας:

  • Διαβάστε την ετικέτα και κατανοήστε ποια δόση πρέπει να παίρνετε και πόσο συχνά να τη λαμβάνετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι εσείς ή το παιδί σας δεν παίρνετε άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το παυσίπονο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ασπιρίνη μπορεί επίσης να μειώσει τον πυρετό, αλλά μην τη δίνετε σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Η χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reye, μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας πριν δώσετε αντιπυρετικό στο παιδί σας.

Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα για να μειωθεί ο πυρετός σας μόνο και μόνο για να πάτε στη δουλειά ή για να στείλετε το παιδί στο σχολείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθένειες εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές για τουλάχιστον 24 ώρες αφότου ο πυρετός σας πέσει φυσικά και χωρίς να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Θα μπορούσατε να αρρωστήσετε όλους τους γύρω σας και πιθανότατα θα εξαντληθείτε, κάτι που πιθανότατα θα κάνει τον πυρετό σας να διαρκέσει περισσότερο.

Διαφέρει ο πυρετός στους ενήλικες έναντι των παιδιών;

Τα παιδιά έχουν πυρετό πιο συχνά από τους ενήλικες, αλλά γενικώς ο πυρετός επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ο πυρετός είναι ένα σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει: δεν αποτελεί ασθένεια από μόνος του.

“Ο πυρετός έχουν παρόμοιες αιτίες σε ενήλικες και παιδιά, όπως ιούς και λοιμώξεις”, λέει η δρ. Vyas. “Αλλά είμαστε πιο προσεκτικοί με τους πυρετούς στα μωρά. Ένα μωρό δεν μπορεί να σας πει πώς αισθάνεται, επομένως είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τι προκαλεί τον πυρετό. Αν δεν ξέρετε τι ταλαιπωρεί το παιδί σας, καλέστε τον παιδίατρο”.

Πότε να δείτε γιατρό για τον πυρετό σας

Αν και συνήθως ο πυρετός δεν είναι αιτία… πανικού, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να μην τον αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για τυχόν πυρετό που:

  • Δεν έχει προφανή αιτία.
  • Διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες.
  • Είναι υψηλότερος από 39°C.
  • Δεν πέφτει ακόμη και μετά την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.

Επίσης, θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για οποιονδήποτε πυρετό με συμπτώματα όπως:

  • Σύγχυση
  • Ζάλη
  • Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα
  • Εξάνθημα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Σοβαρή διάρροια ή έμετος
  • Δυνατός πονοκέφαλος
  • Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα εάν το μωρό ή το παιδί σας έχει πυρετό.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν το παιδί:

  • Είναι ληθαργικό ή δύσκολο να ξυπνήσει
  • Εμφανίζει ενδείξεις αφυδάτωσης, όπως ούρα λιγότερο από το συνηθισμένο ή μη παραγωγή δακρύων όταν κλαίει.
  • Δεν μπορεί να πιει καθόλου υγρά χωρίς να κάνει εμετό.
  • Είναι ιδιαίτερα ιδιότροπο και δεν ηρεμεί.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Διατροφή: Τι να τρώτε όταν έχετε πυρετό

Πυρετός – δέκατα: Πού οφείλονται – Συμπτώματα και τι να προσέχετε

Πυρετός με ή χωρίς άλλα συμπτώματα: Πότε πρέπει να προσέχετε