Πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα: Πρώτες βοήθειες – Τι πρέπει να ξέρουμε ΟΛΟΙ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πνιγμός
Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε όλοι μας δέκτες δυσάρεστων ειδήσεων από πνιγμούς ανθρώπων σε παραλίες και πισίνες.

Αν βρεθείτε μπροστά σε ένα περιστατικό στην παραλία ή στην πισίνα, όπου κάποιος άνθρωπος πνίγεται και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα, τότε είναι καλό να γνωρίζετε τα βασικά πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την “συμπεριφορά” της ίδιας της θάλασσας, αλλά και εκείνη πολλών ριψοκίνδυνων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν την “σέβονται” όπως θα έπρεπε.

Πνιγμός στην θάλασσα: Οι πρώτες βοήθειες

  1. Καλέστε βοήθεια: Ειδοποίησε έναν ναυαγοσώστη, αν κάποιος είναι κοντά. Αν όχι, καλέστε το 166. Αν είστε μόνοι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
  2. Μετακινήστε το πρόσωπο που κινδυνεύει: Βγάλτε το άτομο έξω από το νερό.
  3. Ελέγξτε αν το άτομο αναπνέει: Τοποθετήστε το αυτί σας δίπλα στο στόμα και την μύτη του ατόμου. Αισθάνεστε αέρα στο μάγουλό σας; Κοιτάξτε, επίσης, να δείτε αν το στήθος του ατόμου κινείται (φουσκώνει-ξεφουσκώνει).
  4. Αν το άτομο δεν αναπνέει, ελέγξτε τον σφυγμό του: Ελέγξτε τον σφυγμό του ατόμου για 10 δευτερόλεπτα.
  5. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, ξεκινήστε “τεχνητή αναπνοή
  • Προσεκτικά τοποθετήστε άτομο ανάσκελα.
  • Τοποθετήστε την βάση της παλάμης (κοντά στον καρπό) του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα στη νοητή ευθεία της θηλής. Μπορείτε, επίσης, βάλετε το ένα σας χέρι πάνω από το άλλο. Αν πρόκειται για βρέφος, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο στέρνο.
  • Πιέστε προς τα κάτω περίπου 4-5 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στα πλευρά. Για ένα βρέφος, πιέστε προς τα κάτω για 2-3 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στο τέλος του στέρνου.
  • Κάντε 30 θωρακικές συμπιέσεις, με ρυθμό 100 ανά λεπτό ή περισσότερο. Αφήστε το στήθος του ατόμου να ανασηκωθεί πλήρως προτού ξαναπιέσετε προς τα κάτω.
  • Ελέγξτε για να δείτε αν το άτομο έχει αρχίσει να αναπνέει.

     6. Επαναλάβετε αν το άτομο δεν αναπνέει

  • Ανοίξτε τον αεραγωγό του ατόμου γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγοντας/κατεβάζοντας το πηγούνι του.
  • Κλείστε με τα δάχτυλά σας την μύτη του ατόμου. Καλύψτε το στόμα του θύματος με το δικό σας για να δημιουργήσετε μια “αεροστεγή δίοδο αέρα” από εσάς προς αυτόν και στη συνέχεια δώστε του 2 αναπνοές διάρκειας 1” η κάθε μία. Ταυτόχρονα με το πλαϊνό σας βλέμμα προσέξτε ότι το στέρνο του ανυψώνεται. Αν το κάνει, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας που εκπνέετε περνάει στους πνεύμονές του.
  • Δώστε 2 αναπνοές και συνεχίστε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
  • Συνεχίστε αυτόν τον κύκλο των 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοών μέχρι το άτομο να αρχίζει να αναπνέει ή να φτάσει η επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράμπα στην θάλασσα: Τι κάνουμε αν μας συμβεί όταν κολυμπάμε

Πώς γίνεται η λαβή Χάιμλιχ: Την έκανε 16χρονη και έσωσε 10χρονο από πνιγμό πάνω στο φαγητό

Τι να κάνετε αν πνίγεστε και είστε μόνοι: Η μέθοδος Heimlich στον εαυτό σας

Πνιγμός από αντικείμενο: Οι κινήσεις που σώζουν το παιδί

φωτό: iStock