Πως να προλάβετε το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου!

  • Iatropedia
Το σύδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) είναι ο μεγαλύτερος και χειρότερος εφιάλτης των γονιών. Όσοι έχουν ακούσει για αυτό αγχώνονται και τρομοκρατούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμάται το μωράκι τους και φοβούνται μήπως κάτι του συμβεί. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου υφίσταται, αλλά είναι σχετικά σπάνιος καθώς συμβαίνει σε 1 στα 1000 βρέφη.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός και απρόσμενος θάνατος ενός βρέφους ηλικίας έως 12 μηνών που δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλες αιτίες.

Τα ακριβή αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστά αν και πλέον θεωρείται ότι δρουν μαζί πολλοί παράγοντες για να αυξήσουν τον κίνδυνο. Συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες πρόληψης.

Πρόληψη

Τοποθετήστε ανάσκελα το μωρό σας για να κοιμηθεί. Από το 1992 όπου ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου τα μωρά να κοιμούνται στην πλάτη τους έχει μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου κατά 50%. Αν κοιμηθεί μπρούμυτα το προσωπάκι του είναι στο στρώμα και μπορεί να μειωθεί ο αερισμός του. Για τονίδιο λόγο δε πρέπει να τοποθετείται στο πλάι αφού πολύ εύκολα μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα.

Μην βάζετε το μωράκι σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τη μαμά, μειώνεται ο κίνδυνος για SIDS. Αλλά είναι επικίνδυνο για το μωρό να κοιμάται με ένα άλλο παιδί ή ενήλικα στο ίδιο κρεβάτι.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για SIDS. Επίσης το παθητικό κάπνισμα θεωρείται επικίνδυνο, οπότε μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει κοντά στο μωρό σας.

Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο, σκληρό στρώμα, χωρίς μαξιλάρια, κουβέρτες και παιχνίδια. Αποφύγετε τις βαριές κουβέρτες και είναι προτιμότερο να το ντύνετε καλά ή να το τυλίγετε σε υπνόσακο εάν είναι 6 μηνών και μεγαλύτερο.

Θηλάστε το μωρό σας. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν SIDS. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι οτι το μητρικό γάλα προστατεύει τα μωρά από λοιμώξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Η χρήση της πιπίλας θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο. Μην δίνετε πιπίλα πριν τον πρώτο μήνα για να έχουν συνηθίσει το στήθος της μητέρας πρώτα, μην το αναγκάζεται να την κρατήσει αν δεν τη θέλει και αποφύγετέ την εάν μπορεί να τη βγάζει μόνο του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Απαγορεύεται η πιπίλα να έχει αλυσίδα, κορδόνι κτλ. γύρω από το λαιμό.

Η θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, καθώς η υπερβολική ζέστη θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση του συνδρόμου. Βάλτε του άνετα ρούχα για τον ύπνο και θυμηθείτε να μη χρησιμοποιείτε κουβέρτα, γιατί μπορεί να μπλεχτεί ή να την τραβήξει πάνω στο πρόσωπό του.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!