Πως να αντέξετε το πρωινό ξύπνημα

  • Iatropedia
Σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί και να μη θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Και παρόλο που μετά βίας σηκώνεστε να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντέξετε το πρωινό ξύπνημα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε είναι πιθανό να αισθάνονται μόνιμα κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Το να κοιμάστε σε μια συνάντηση ή στη μέση μιας σημαντικής διάλεξης δεν είναι και πολύ αστείο. Αν μέσα στην ημέρα, σας κατακλύζει συχνά ένα αίσθημα υπνηλίας, τότε διαβάστε πως μπορείτε να το αποφύγετε.

-Η υψηλή θερμοκρασία και ένα βαρύ γεύμα προκαλούν υπνηλία. Οπότε προσπαθήστε να μην τρώτε λιπαρές τροφές, γιατί η χαλάρωση είναι ο τρόπος του οργανισμού να απαντήσει στη χώνεψη.

-Εάν έχετε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα, τότε σας χρειάζεται αρκετός χρόνος για ύπνο. Επομένως, μην στερείστε ύπνου, για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε μια γεμάτη μέρα. Ρυθμίστε λοιπόν, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου ανάλογα με τις ανάγκες σας.

– Παρόλα’ αυτά, αν αισθανθείτε υπνηλία π.χ. στη δουλειά σας, τότε σηκωθείτε και περπατήστε λίγο. Η κίνηση δίνει το σήμα στον οργανισμό να ενεργοποιηθεί.

– Αν μπορείτε κάντε ένα διάλειμμα και κοιμηθείτε για ένα 20λεπτο. Θα ξαφνιαστείτε πόσο μπορεί να σας αναζωογονήσει. Φροντίστε , ωστόσο, να μην παρακοιμηθείτε, γιατί θα επηρεάσει το βραδινό σας ύπνο.

– Πιείτε λίγο καφεΐνη. Απλά να θυμάστε, ότι υπερβολικές δόσεις καφεΐνης μπορεί να σας προκαλέσουν επίσης άγχος ή ταχυκαρδία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr