Πώς μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας: Πρόβλημα αν αυξάνεται με την πάροδο των ετών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακός ρυθμός ηρεμίας
Εάν είναι σταθερά πάνω από 85 παλμούς ανά λεπτό, αναφέρετέ το στον γιατρό σας.

Όταν κάθεστε ήσυχα, η καρδιά πέφτει σε πιο αργό, σταθερό ρυθμό, που είναι γνωστός ως καρδιακός ρυθμός ηρεμίας. Αυτός ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας τείνει να είναι σταθερός από μέρα σε μέρα.

Το συνηθισμένο εύρος καρδιακών παλμών ηρεμίας είναι 60-90 παλμοί/λεπτό. Πάνω από 90 θεωρείται υψηλό. Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού σε ηρεμία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ένα σημάδι καρδιακού προβλήματος στο μέλλον.

Από τι επηρεάζεται ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Πολλοί παράγοντες τον επηρεάζουν. Τα γονίδια παίζουν ρόλο. Επίσης, η γήρανση τείνει να τον επιταχύνει. Η τακτική άσκηση τείνει να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Το άγχος, τα φάρμακα και οι ιατρικές καταστάσεις επηρεάζουν επίσης τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υγείας και καρδιακού παλμού ηρεμίας

Τα αποτελέσματα μελετών παρατήρησης υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ υγείας και καρδιακού παλμού. Ερευνητές από τη Νορβηγία δημοσίευσαν στο JAMA τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που εξέταζε τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας επί 10 χρόνια.

Συγκέντρωσαν περισσότερους από 29.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό ή καρδιακή νόσο, υπέρταση ή οποιοδήποτε άλλο είδος καρδιαγγειακής διαταραχής και μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς τους, όταν ξεκίνησαν την μελέτη και ξανά 10 χρόνια αργότερα.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Σε σύγκριση με άτομα των οποίων ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας ήταν κάτω από 70 παλμούς ανά λεπτό στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, εκείνοι των οποίων ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας αυξήθηκε από κάτω από 70 σε περισσότερους από 85 παλμούς είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης!
  • Η αύξηση του κινδύνου ήταν ελαφρώς μικρότερη για όσους είχαν καρδιακούς παλμούς ηρεμίας από 70 έως 85 στην αρχή της μελέτης και που έφτασαν σε πάνω από 85 στο τέλος της μελέτης.

Αν και το 90% ακούγεται σαν μια τεράστια και τρομακτική αύξηση, πρέπει να το δούμε στην σωστή του διάσταση:

  • Μεταξύ της ομάδας της οποίας οι καρδιακοί παλμοί παρέμειναν κάτω από 70 σε όλην την μελέτη, υπήρχαν 8,2 θάνατοι ανά 10.000 άτομα ετησίως.
  • Μεταξύ εκείνων των οποίων οι καρδιακοί παλμοί ανέβηκαν σε πάνω από 85, υπήρχαν 17,2 θάνατοι ανά 10.000 άτομα ετησίως.

Τα αποτελέσματα πρότειναν επίσης ότι η μείωση του καρδιακού παλμού σε ηρεμία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούσαν να το πουν αυτό με βεβαιότητα.

Σε μια άλλη μελέτη σε περισσότερες από 129.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και της εκδήλωσης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας (πάνω από 76 παλμούς ανά λεπτό) είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ή να πεθάνουν από ένα έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας (62 παλμούς ανά λεπτό ή λιγότερο).

Πώς μετριέται ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Δεν χρειάζεστε επίσκεψη σε γιατρό. Μπορείτε να τον μετρήσετε μόνοι σας ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα:

  1. Πιέστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας μαζί στον καρπό σας
  2. Συγκεντρωθείτε και μετακινείστε λίγο το σημείο επαφής έως ότου ανιχνεύσετε παλμό. Εάν πιέσετε πολύ δυνατά, μπορείτε να καταστείλετε τον παλμό.
  3. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών σας μέσα σε 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό επί τέσσερα.
  • Η καλύτερη ώρα να το κάνετε είναι μόλις ξυπνήσετε το πρωί, ακόμη και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  • Από την άλλη, για να μετρήσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, πάρτε τον σφυγμό σας αμέσως μετά από όσο το δυνατόν πιο έντονη άσκηση.

Πώς να μειώσετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας

Κάνοντας τα παρακάτω τέσσερα πράγματα, μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας να συμβάλλετε στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς:

  • Περισσότερη άσκηση: Όταν κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο, η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και για λίγο μετά. Αλλά η καθημερινή άσκηση επιβραδύνει σταδιακά τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
  • Λιγότερο άγχος: Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμό και άλλες τεχνικές καταπολέμησης του στρες, που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας με την πάροδο του χρόνου.
  • Όχι κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία. Αν κόψετε το τσιγάρο θα μειωθούν.
  • Υγιές σωματικό βάρος: Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλεύει η καρδιά για να του παρέχει αίμα. Η απώλεια βάρους θα βοηθήσει στην μείωση του αυξημένου καρδιακού ρυθμού ηρεμίας.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας είναι σταθερά πάνω από 85 παλμούς ανά λεπτό, αναφέρετέ το στον γιατρό σας. Αν και μπορεί να είναι φυσιολογικό για εσάς, είναι καλό να λάβετε υπόψη πώς ο καρδιακός σας ρυθμός και άλλοι προσωπικοί δείκτες υγείας μπορεί να επηρεάζουν τη συνολική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωτήριο το καλό βούρτσισμα των δοντιών για την καρδιά: Ποια είναι η καλύτερη ώρα

Πώς ζέστη και υγρασία επιδρούν στην αρτηριακή πίεση και την καρδιά

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι ΔΕΝ είναι καρδιακή προσβολή – Ποιες οι πιθανές αιτίες

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

φωτό: iStock