Πώς φεύγει το χαλάζιο στο μάτι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χαλάζιο
Η κατάσταση είναι συνήθως ανώδυνη, αλλά μπορεί να είναι αρκετά άβολη λόγω της πίεσης που ασκεί στους γύρω ιστούς.

Το χαλάζιο είναι μια κοινή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ένα μικρό εξόγκωμα στο εσωτερικό του βλεφάρου ή στη γύρω περιοχή.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τι προκαλεί το χαλάζιο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Χαλάζιο: Αιτίες

Εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει απόφραξη σε έναν από τους αδένες που παράγουν την ελαιώδη ουσία, η οποία βοηθά στην λίπανση των ματιών. Αυτή η απόφραξη προκαλεί φλεγμονή του αδένα και τελικά οδηγεί στον σχηματισμό ενός μικρού εξογκώματος.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χαλαζίου περιλαμβάνουν την κακή υγιεινή, τη χρόνια βλεφαρίτιδα και ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή.

Χαλάζιο: Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός ενός μικρού εξογκώματος στο βλέφαρο. Είναι συνήθως ανώδυνο, αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα και θολή όραση εάν το χαλάζιο είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να εμποδίζει το οπτικό πεδίο του ματιού.

Χαλάζιο: Σπιτικές θεραπείες

Ευτυχώς, τα περισσότερα χαλάζια θα υποχωρήσουν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου, συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

1. Ζεστές κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στο προσβεβλημένο μάτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στην περιοχή και στην μείωση της φλεγμονής. Για να φτιάξετε μια ζεστή κομπρέσα, μουλιάστε μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό νερό, στύψτε την καλά ώστε να μην στάζει και να είναι απλώς νωπή και τοποθετήστε την πάνω από το προσβεβλημένο μάτι για 5-10 λεπτά κάθε φορά, πολλές φορές την ημέρα.

2. Μασάζ στο βλέφαρο

Το απαλό μασάζ στο προσβεβλημένο βλέφαρο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ροής της λιπαρής ουσίας, που βοηθά στη λίπανση των ματιών. Αυτό με την σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του μεγέθους του χαλαζίου. Για να κάνετε μασάζ στα βλέφαρα, χρησιμοποιήστε τα καθαρά δάχτυλά σας για να κάνετε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για λίγα λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

3. Καλή υγιεινή

Η καθαριότητα της πληγείσας περιοχής θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης λοιμώξεων και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας και αποφύγετε να αγγίξετε ή να τρίψετε την πληγείσα περιοχή.

χαλάζιο

Χαλάζιο στο άνω βλέφαρο

Πότε να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία

Αν και τα περισσότερα χαλάζια θα υποχωρήσουν από μόνα τους, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία εάν:

  • Το χαλάζιο μεγαλώνει ή γίνεται πιο επώδυνο
  • Το εξόγκωμα προκαλεί προβλήματα όρασης
  • Αναπτύσσετε πυρετό ή άλλα σημάδια λοίμωξης

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει μια σειρά αντιβιοτικών ή στεροειδών οφθαλμικών σταγόνων, για να μειώσει την φλεγμονή και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χαλάζιο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παροχέτευση/αποστράγγιση, εάν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ή δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Πηγές: https://my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς φεύγει το κριθαράκι στο μάτι

Είναι κριθαράκι ή χαλάζιο; Σε τι διαφέρουν – Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Φτέρνισμα: Γίνεται να πεταχτούν έξω τα μάτια αν τα κρατήσεις ανοιχτά;

Οι χειρότερες τροφές για τα μάτια

φωτό: iStock