Φτέρνισμα: Γίνεται να πεταχτούν έξω τα μάτια αν τα κρατήσεις ανοιχτά;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φτέρνισμα
Ο αστικός μύθος λέει ότι αν κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά όταν φτερνίζεστε, το μάτι σας βγαίνει από την κόγχη του.

Λίγο χρόνο περάσεις “σερφάροντας” στο διαδίκτυο και πιθανότατα θα πέσεις πάνω στον αστικό μύθο ότι αν φτερνιστείς με τα μάτια ανοιχτά, ο βολβός του ματιού σου μπορεί να βγει από την κόγχη του!

Ηρεμήστε. Οι βολβοί των ματιών σας δεν βγαίνουν από τις κόγχες σας λες και είναι… φελλοί σαμπάνιας, ακόμα κι αν παρόμοιοι τρομακτικοί τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος.

Γιατί δεν γίνεται να πεταχτούν τα μάτια έξω με ένα φτέρνισμα;

Πρώτα απ ‘όλα, αν και έχουμε ένα αυτόνομο αντανακλαστικό για να κλείνουμε τα μάτια όταν φτερνιζόμαστε, είναι εφικτό να φτερνιστεί κανείς με τα μάτια ανοιχτά.

Δεδομένου ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό, αν ο μύθος ήταν αληθινός, θα περίμενε κανείς να υπάρχουν αρκετές σχετικές αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία. Αλλά δεν υπάρχουν.

Οι αεραγωγοί στην μύτη και τον λαιμό δεν συνδέονται με τίποτα πίσω από το μάτι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα φτέρνισμα να δημιουργήσει πίεση που θα ανάγκαζε τα μάτια σας να πεταχτούν έξω από τις κόγχες τους.

Πώς γεννήθηκε ο αστικός μύθος

Η προέλευση αυτού του αστικού μύθου φαίνεται να είναι μια ιστορία που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 1882 στους New York Times. Η ιστορία υποστήριζε ότι ενώ επέβαινε σε ένα τραμ, μια γυναίκα “καταλήφθηκε από μια ξαφνική κρίση φτερνίσματος και ένα από τα μάτια της έσκασε”.

Η ιστορία είναι απίθανο να είναι αληθινή. Το όποιο πρόβλημα με το μάτι της γυναίκας προκλήθηκε από κάποιον άλλο μηχανισμό, δεδομένων των παραπάνω στοιχείων.

Πηγές: https://www.nbcnews.com, https://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν τελειώνει ο οργασμός: Παραισθήσεις, φτέρνισμα και άλλα 6 περίεργα πράγματα που μπορεί να σας συμβούν…

“Κράτησε” το φτέρνισμα και κατέληξε στο νοσοκομείο: Δείτε την ακτινογραφία του τι έπαθε!

Πόσο μακριά “εκτοξεύονται” τα μικρόβια όταν φτερνίζεται ή βήχει κάποιος

φωτό: iStock