Πως αντιμετωπίζετε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

  • Iatropedia
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια ύπουλη πάθηση η οποία από ότι φαίνεται προτιμά περισσότερο τις γυναίκες.Εκδηλώνεται ξαφνικά με έντονο πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Ποια είναι η αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού; Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ενέσεις κορτιζόνης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Του Δρ Αχιλλέα Γεωργιάδη Ρευματολόγου

To 5% περίπου των αμερικανών πάσχουν από καρπιαίο σύνδρομο που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου μέσα στο κανάλι του καρπιαίου σωλήνα, τις περισσότερες φορές από συνεχείς μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια των καθημερινών ασχολιών τους.

Η πίεση οφείλεται στο οίδημα των ελύτρων των τενόντων των καμπτήρων μυών της άκρας χειρός. Τα συμπτώματα είναι αιμωδία και πόνος στην περιοχή του καρπού, που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και αντανακλά και στο αντιβράχιο.

Η κλασική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη μη στεροειεδή φάρμακα από του στόματος, τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών και τοπική εγχείρηση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine από το Hassleholm Hospital στη Σουηδία, αφού μελέτησε 111 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών που έπασχαν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης έχουν μόνο παροδικό θετικό αποτέλεσμα που διαρκεί 2-3 μήνες.

Δυστυχώς 3 στους 4 ασθενείς κατέληξαν στην τοπική χειρουργική επέμβαση μέσα σε ένα χρόνο.

Πηγή = Ruch D et al., Annales of Internal Medicine 2014

Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης

Ρευματολόγος

www.myoskeletiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνθρακες τα χάλκινα βραχιόλια για την αρθρίτιδα!

Απίστευτο! Έπινε μπύρα από το στομάχι του

Παυσίπονο τα ψάρια στην …αρθρίτιδα!

Γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο;