Πόνος στις αρθρώσεις: ‘Ισως να μην οφείλεται στο βροχερό καιρό

  • Γιάννα Σουλάκη
αρθρώσεις
'Ισως να ξέρετε από τη γιαγιά σας ότι οι αλλαγές στον καιρό, οι βροχές και η υγρασία προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν αυτό το μύθο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα, ότι ο βροχερός καιρός και οι πόνοι στις αρθρώσεις δεν συνδέονται. Τα αποτελέσματα θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα, καθώς η σχετική επιστημονική διαπίστωση βασίστηκε στη μελέτη εκατομμυρίων επισκέψεων σε γιατρό.

Πόνους στις αρθρώσεις, στη μέση, στην πλάτη και σχεδόν κάθε φύσεως πόνους των οστών έχουμε μάθει να τους αποδίδουμε στις αλλαγές του καιρού. Στο παρελθόν υπήρξαν μικρού δείγματος μελέτες που ωστόσο, είχαν αρκετά συγκεχυμένα αποτελέσματα, οι οποίες κατέληγαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες σήμερα λένε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι περισσότερο προσωπικές αναφορές, παρά επιστημονικές αποδείξεις.

Η έρευνα για τους πόνους στις αρθρώσεις και τον καιρό

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών συσχέτισε στη νεότερη μελέτη τις κλήσεις για ιατρική βοήθεια, με τα δεδομένα των βροχοπτώσεων από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. Η μεγάλη βάση δεδομένων που εξετάστηκε επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν ένα πολύ μεγάλο δείγμα, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο ασθενείς, ηλικίας από 65 ετών και άνω, οι οποίοι πραγματοποίησαν 11,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια 4 ετών.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα κατάληξαν σε αρνητικό συμπέρασμα: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των παραπόνων για πόνους στις αρθρώσεις ή στην πλάτη. Συγκεκριμένα, το 6,35% των επισκέψεων στον γιατρό περιελάμβανε παράπονα για πόνους κατά τις βροχερές ημέρες, ενώ το 6,39% των παραπόνων που σχετίζονταν με παρόμοιους πόνους, σημειώθηκαν στις «στεγνές» ημέρες. Αυτή η διαφορά είναι τόσο μικρή, που η ομάδα θεωρεί ότι δεν έχει κλινική σημασία, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο BMJ.

Με πληροφορίες από sciencealert.com