Πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες (PIF) προς Φαρμακαποθηκάριους για ελλείψεις φαρμάκων: «Χωρίς αποδείξεις οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών»

  • Γιάννα Σουλάκη
αντιβιοτικά
Απάντηση στις βολές των Φαρμακαποθηκάριων για "τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων με ευθύνη 9 ξένων Φαρμακοβιομηχανιών", δίνει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών καινοτομίας (PIF).

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece, φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρίες που παράγουν καινοτόμα φάρμακα, οι καταγγελίες του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) είναι «ανυπόστατες», ενώ το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, όπως λένε τα μέλη του PIF, είναι «εξαιρετικά περίπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση».

Ο PIF δηλώνει ότι είναι «λυπηρό» το φαινόμενο της εκτόξευσης ατεκμηρίωτων κατηγοριών και καλεί όλους τους φορείς να δείξουν «σοβαρότητα  και υπευθυνότητα», αποφεύγοντας, ωστόσο, να κατονομάσει τους Φαρμακαποθηκάριους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις. Το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση. H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπούμενη από το PhARMA InnovationForum (PIF) Greece, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Καλούμε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση».

Δείτε επίσης: Στην αντεπίθεση οι Φαρμακαποθηκάριοι: “Ποιος ευθύνεται πραγματικά για τις ελλείψεις φαρμάκων” Ποια φάρμακα λείπουν ακόμη από τα Φαρμακεία

Φαρμακαποθηκάριοι: Ζητάμε έλεγχο σε όλους τους “κρίκους της αλυσίδας”, ώστε να φανούν οι υπαίτιοι

Την περασμένη Τετάρτη (25/1/23) η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κα. Ειρήνη Μαρκάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, καταδεικνύοντας ως “ενόχους” τους άλλους δύο κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων, που είναι οι πολυεθνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες, αλλά και τα ίδια τα Φαρμακεία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέδειξαν μάλιστα 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από τα μέλη τους- ευθύνονται διαχρονικά για τον υπο-εφοδιασμό της αγοράς.

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του ΠΣΦ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε:

“Εμείς θεωρούμε ότι η τροφοδοσία της αγοράς σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, είναι σημαντικά μειωμένη. Παρέλαβα πέρυσι και φέτος από την ίδια εταιρεία σκευάσματα και φέτος η τροφοδοσία μου είναι μειωμένη κατά 80%. Να μας πουν σε τεμάχια, τι έχουν διαθέσει πέρυσι και φέτος και να ελεγχθούν από την Πολιτεία γι’ αυτά”, τονίζει ο ίδιος και λέει πως ο λόγος για τον οποίο δεν εφοδιάζεται η αγορά, κρύβει από πίσω τις υπέρογκες εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate) που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος.

“Όσο για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Θα κάνω μια εικασία: Όταν έχεις 55% clawback και rebate για ένα προϊόν που το πουλάς 4 ευρώ, φτάνεις να εισπράττεις τελικά 1,90 ευρώ. Το 2,10 στο έχει πάρει πίσω το κράτος με clawback και rebate. Άρα μπορεί η αρχική τιμή να είναι συμφέρουσα, η ουσιαστική τιμή όμως να μην είναι συμφέρουσα”, κατέληξε ο ίδιος.