Πολλαπλό μυέλωμα: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από συνδυασμένη θεραπεία

  • Ρούλα Τσουλέα
εξέταση
Ο συνδυασμός τριών φαρμάκων φαίνεται να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση ασθενείς με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα.

Η προσθήκη ενός ερευνητικού φαρμάκου στην αγωγή πασχόντων από υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το ερευνητικό φάρμακο λέγεται isatuximab και η προσθήκη του στη θεραπεία με πομαλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Ο συνδυασμός των τριών φαρμάκων αξιολογήθηκε στην πιλοτική μελέτη ICARIA-MM. Σε αυτήν συμμετέχουν 307 ασθενείς με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα από 24 χώρες.

Όπως έδειξε η μελέτη, η συνδυασμένη θεραπεία με isatuximab έδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν μεγαλύτερη στους ασθενείς που έλαβαν την συνδυασμένη αγωγή, έναντι όσων έλαβαν μόνο τα φάρμακα πομαλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη. Ειδικότερα, ήταν 11,53 μήνες έναντι 6,47 μηνών αντιστοίχως.

«Το isatuximab σε συνδυασμό με την πομαλιδομίδη και την δεξαμεθαζόνη οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση κατά 40% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου από αυτήν, σε σύγκριση με το συνδυασμό πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Paul Richardson, διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο Κέντρο για το Πολλαπλό Μυέλωμα Jerome Lipper του Dana-Farber Cancer Institute, στη Βοστώνη.

Και συνέχισε: «Η έκβαση αυτή είναι αξιοσημείωτη, διότι η συγκεκριμένη μελέτη συμπεριέλαβε πληθυσμό ασθενών με υποτροπιάζουσα και ανθεκτική νόσο η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Και για ηλικιωμένους, νεφροπαθείς

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στη συνδυασμένη θεραπεία με isatuximab ανταποκρίνονταν πολύ περισσότεροι ασθενείς απ’ ό,τι στη θεραπεία χωρίς isatuximab (60% έναντι 35% αντιστοίχως).

Επιπλέον, η συνδυασμένη θεραπεία με isatuximab φάνηκε να ωφελεί και περισσότερους ασθενείς σε διάφορες υποομάδες πασχόντων, όπως:

  • Ασθενείς 75 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
  • Ασθενείς οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στη λεναλιδομίδη.

Η συνδυασμένη θεραπεία με isatuximab ήταν επίσης πιο αποδοτική από την αγωγή χωρίς αυτό και σε διάφορους άλλους δείκτες, όπως:

  • Η πολύ καλή μερική ανταπόκριση (VGPR). Ήταν 31,8% με το isatuximab έναντι 8,5% χωρίς αυτό.
  • Η διάρκεια ανταπόκρισης (διάμεσος χρόνος 13,27 μήνες έναντι 11,07 μηνών, αντιστοίχως).
  • Ο μικρότερος διάμεσος χρόνος έως την πρώτη ανταπόκριση (35 ημέρες έναντι 58 ημερών αντιστοίχως)
  • Ο χρόνος έως την επόμενη θεραπεία (χωρίς το isatuximab ήταν 9,1 μήνες, αλλά με αυτό πολύ μεγαλύτερος).