Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι ρόλο παίζει το σωματικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πολλαπλή σκλήρυνση
Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα καναδο-βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια προϊούσα νευρολογική διαταραχή, που οφείλεται σε βλάβη της μυελίνης, του μονωτικού περιβλήματος των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Η νόσος, που εκδηλώνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 28-31 ετών, είναι μέχρι στιγμής ανίατη και οι υπάρχουσες θεραπείες απλώς την επιβραδύνουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση του βάρους ενός ανθρώπου, ώστε από υπέρβαρος (με δείκτη μάζας σώματος, ή ΔΜΣ, 25-30) να γίνει παχύσαρκος (με ΔΜΣ πάνω από 30), αυξάνει κατά περίπου 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

>>>Κάντε κλικ ΕΔΩ και υπολογίστε τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<<

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των νέων αποτελεί -εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων στην υγεία- προληπτικό μέτρο και κατά της σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και των βρετανικών πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Μπρίστολ και King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Λορίν Μόκρι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποια κληρονομική αιτία αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Συμπτώματα, διαθέσιμες θεραπείες και κριτήρια επιτυχίας αυτών