Ποιοι καρδιοπαθείς χρειάζονται αντιβιοτικά πριν και μετά τον οδοντίατρο

  • Ρούλα Τσουλέα
αντιβιοτικά
Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας. Ποιοι καρδιοπαθείς πρέπει να προσέχουν.

Οι πάσχοντες από ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα πριν και μετά από τις οδοντιατρικές πράξεις, αναφέρει ένας κορυφαίος Έλληνας ειδικός.

Οι ασθενείς αυτοί είτε φέρουν ξένο σώμα για να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους, είτε έχουν δομική βλάβη στην καρδιά, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπεύθυνος του Ιατρείου Δομικών Καρδιοπαθειών & Καρδιοογκολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιβιοτικά πριν και μετά τις οδοντιατρικές πράξεις χρειάζονται ενδεικτικά οι ασθενείς οι οποίοι:

  • Φέρουν εμφυτευόμενο απινιδωτή ή βηματοδότη
  • Πάσχουν από πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας
  • Έχουν άλλη πάθηση στις βαλβίδες της καρδιάς

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ. Όπως ελέχθη, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα διότι ελλοχεύει κίνδυνος ενδοκαρδίτιδας. Η ενδοκαρδίτιδα είναι λοίμωξη στην καρδιά που προκαλείται από μικρόβια.

Βελτίωση στην καρδιακή ανεπάρκεια με το αδυνάτισμα

Μία άλλη μελέτη που προκάλεσε αίσθηση στο συνέδριο, κατέδειξε εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας στις υπέρβαρες διαβητικές γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια που έχασαν βάρος.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Το σωματικό βάρος τους μειώθηκε όταν πήραν αγωνιστές GLP-1. Πρόκειται για τα γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη, τα οποία ταυτοχρόνως επιφέρουν απώλεια βάρους.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι βελτιώνονται τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας με την απώλεια βάρους, τόνισε ο κ. Τούτουζας. Όπως εξήγησε, με αυτά τα φάρμακα χάνεται το 10% του βάρους και έτσι μειώνεται σημαντικά η δύσπνοια.

«Οπότε αυτοί οι ασθενείς ενώ παλαιότερα κάθε πενήντα μέτρα σταματούσαν το περπάτημα, τώρα μπορούν και κάνουν πολύ περισσότερα βήματα και είναι πιο λειτουργικοί», είπε.

Σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη των ηλικιωμένων, που δεν έχουν περάσει καρδιολογικό σύμβαμα (π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό), στην οποία αναφέρθηκε στη δική του ομιλία στο συνέδριο, ο κ. Τούτουζας επισήμανε ότι σε αυτές τις ομάδες μέχρι πρόσφατα δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει πχ να παίρνουν στατίνες.

«Ωστόσο τώρα καταλήγουμε ότι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και να παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις που παίρνουν και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, για να έχουν όχι μόνο περισσότερα αλλά και ποιοτικότερα χρόνια ζωής», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock