Ποιές προληπτικές εξετάσεις θα σας γλιτώσουν από τον καρκίνο

  • Γιάννα Σουλάκη
προληπτικές εξετάσεις
Οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία παραμένουν σταθεροί, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ενώ στη Δ. Ευρώπη μειώνονται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση ορισμένων καρκίνων πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. 

Είναι γνωστό, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, καθώς πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Η πρόοδος της επιστήμης, ωστόσο, βοηθά πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη.  Πόσο, όμως, σημασία δίνουμε στις προληπτικές εξετάσεις που σώζουν κυριολεκτικά ζωές;

Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά. Ένας στους τέσσερις Έλληνες θα πεθάνει από τη νόσο. Οι πιο συχνοί καρκίνοι, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς  μπορούν να προληφθούν, λένε οι γιατροί, γιατί οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή κυρίως περιβαλλοντικούς, αλλά και άλλους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Οι γιατροί έχουν καταλήξει πλέον με βεβαιότητα στους παράγοντες κινδύνου που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου. Σχεδόν το 50% των καρκίνων προκαλούνται από το κάπνισμα, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και τη λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων.

Ο φόβος και η άγνοια για τα συμπτώματα του καρκίνου ή των προκαρκινικών καταστάσεων, ωστόσο, είναι παρ’ όλα αυτά συχνοί, ενώ κι από τη φύση του ο καρκίνος μπορεί να είναι ύπουλος και να ανιχνεύεται δύσκολα. Ετσι, η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα της ανθρωπότητας έναντι του καρκίνου, λένε οι επιστήμονες.

Δείτε: Λίστες θανάτου στις ακτινοθεραπείες, παρά τις δωρεές του Ιδρύματος «Νιάρχος» – Ο καρκίνος δεν περιμένει, λένε οι ασθενείς

Προληπτικές εξετάσεις: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί

H έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, είτε αυτή επιτυγχάνεται με προσωπικές ενέργειες, είτε μέσω της συμμετοχής σε οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν ανιχνευτούν εγκαίρως!

Δείτε ποιες εξετάσεις συμβουλεύουν οι γιατροί του Ογκολογικού νοσοκομείου του «Αγ.Σάββα» να κάνετε κάθε χρόνο για να προλάβετε την εμφάνιση του καρκίνου.

προληπτικές εξετάσεις

  • Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να κλείσετε ραντεβού για προληπτικές εξετάσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του «Αγ.Σάββα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απόσυρση του Ponstan: Τι να κάνουν οι ασθενείς που έπαιρναν το σιρόπι

Δείτε πως θα γίνεται το delivery φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ

Μνήμη: Περπατήστε… προς τα πίσω για να την τονώσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν