Ποιες γενετικές διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του ήπατος
Τα άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο του ήπατος έχουν συνήθως περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου.

Όσον αφορά τον καρκίνο του ήπατος, το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο. Αλλά η κληρονομικότητα από μόνη της δεν προκαλεί πάντα καρκίνο του ήπατος.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες γενετικές παθήσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, πολλές από τις οποίες είναι θεραπεύσιμες εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως.

Ποια είναι η νούμερο ένα αιτία καρκίνου του ήπατος

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, μια συνεχιζόμενη λοίμωξη είτε με ηπατίτιδα Β είτε με ηπατίτιδα C είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου. Οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C μπορούν να προκαλέσουν κίρρωση του ήπατος, η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα άτομα με κίρρωση λόγω ηπατίτιδας C έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνα με κίρρωση λόγω ηπατίτιδας Β ή λόγω κατάχρησης αλκοόλ.

Είναι ο καρκίνος του ήπατος κληρονομικός;

Ο καρκίνος πιστεύεται ότι είναι μια γενετική ασθένεια. Περίπου το 10% των καρκίνων προκαλούνται από κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις. Πολλοί άλλοι καρκίνοι εντοπίζονται σε μεταλλάξεις που συμβαίνουν μετά τη γέννηση και δεν κληρονομούνται.

Οι μεταλλάξεις στο DNA μας παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου στο σώμα μας. Επιπλέον, ο καρκίνος είναι συχνά κληρονομικός, που σημαίνει ότι τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να μεταδοθούν από γονέα σε παιδί.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά όταν συνυπήρχαν και άλλες καταστάσεις.

Η ηπατίτιδα Β ή C, μαζί με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος, συνδέεται με 70 φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Υπάρχουν ορισμένες σπάνιες γενετικές διαταραχές που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως:

  • νόσος Wilson
  • ασθένεια αποθήκευσης γλυκογόνου
  • κληρονομική αιμοχρωμάτωση
  • ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης
  • δερματική πορφυρία

Πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι θεραπεύσιμες και η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του ήπατος. Για παράδειγμα, η κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλεί συσσώρευση σιδήρου σε όλο το σώμα. Αυτή μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να προκαλέσει κίρρωση (ουλές) του ήπατος, κάτι που την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η κληρονομική αιμοχρωμάτωση αντιμετωπίζεται μέσω διατροφικών αλλαγών και συχνών αιμοληψιών για την μείωση της ποσότητας σιδήρου που κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι το ήπαρ δεν θα υποστεί βλάβη, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος

Οι κληρονομικές προδιαθέσεις δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτός αυξάνεται από ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, διατροφικές εκτιμήσεις και ιατρικές καταστάσεις.

Τα άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο του ήπατος συνήθως το κάνουν μετά από ηπατική νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως έχουν σημάδια κίρρωσης του ήπατος. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτόν τον καρκίνο.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο:

  • λοίμωξη από ηπατίτιδα Β
  • λοίμωξη από ηπατίτιδα C
  • κίρρωση του ήπατος
  • ιστορικό σημαντικής χρήσης αλκοόλ
  • τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν έναν δηλητηριώδη μύκητα που ονομάζεται αφλατοξίνη Β1
  • μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα
  • ιστορικό καπνίσματος

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιπώδης νόσος του ήπατος: 6 σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο

Καρκίνος του ήπατος: Αισιοδοξία από νέο τεστ αίματος που τον ανιχνεύει αποτελεσματικά

Λιπώδης νόσος του ήπατος (στεάτωση): Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Καρκίνος του ήπατος: Σημάδι αν νιώσετε αυτό ακριβώς κάτω από τα πλευρά

φωτό: iStock