Ποιες εξετάσεις χρειαζόμαστε μετά την ενηλικίωση και πόσο συχνά

  • Ρούλα Τσουλέα
εξετάσεις
Τι αναφέρει ο κ. Κυριάκος Στριγγάρης, ομότιμος καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Οι προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως τα υπερηχογραφήματα, οι ακτινογραφίες ή ακόμα και η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι εξετάσεις αυτές αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και μειώνουν τη θνησιμότητα, αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Ακτινολογίας ΕΚΠΑ Κυριάκος Στριγγάρης, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο FM, ο κ. Στριγγάρης τόνισε ότι μετά την ενηλικίωση ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας κάθε χρόνο είναι πολύ σημαντικό. «Προλαμβάνει πάρα πολλά νοσήματα, ιδίως της κοιλιακής χώρας», εξήγησε.

Με το υπερηχογράφημα αυτό ελέγχονται το ήπαρ, οι νεφροί και το πάγκρεας. Στις γυναίκες ελέγχονται επίσης τα έσω γεννητικά όργανα. Αντίστοιχα στους άνδρες ελέγχεται και ο προστάτης.

«Οι γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών. Διατρέχει τελείως αθόρυβα, δεν προειδοποιεί και γι’ αυτό συχνά διαγιγνώσκεται σε τελικό στάδιο», ανέφερε. «Στους άνδρες,  με το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπιστούν πολλά νοσήματα, ιδιαίτερα ο καρκίνος του προστάτη σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε περίπτωση ευρήματος στο υπερηχογράφημα ή στην κλινική εξέταση και αν βρεθεί αυξημένο το PSA στο αίμα, τότε αντί βιοψίας όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, πλέον γίνεται πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία».

Ακτινογραφία θώρακος και εξέταση μαστών

Εκτός από αυτές τις απεικονιστικές εξετάσεις, απαραίτητες είναι και οι γενικές εξετάσεις αίματος, πρόσθεσε. Στην ενηλικίωση πρέπει ακόμα να γίνεται μία ακτινογραφία θώρακος, για να υπάρχει ως σημείο αναφοράς. Εν συνεχεία μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία ή εφόσον υπάρξουν συμπτώματα.

Στις γυναίκες δύο εξετάσεις που συνιστώνται ως σημεία αναφοράς είναι:

  • Το υπερηχογράφημα μαστών στην ηλικία των 30 ετών
  • Η μαστογραφία στα 40 έτη

Οι εξετάσεις αυτές συνιστώνται σε όλες τις γυναίκες, είτε είναι χαμηλού είτε υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Υψηλού κινδύνου είναι λ.χ. όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή πυκνούς μαστούς.

Μετά τα 40 χρόνια, συνιστάται μαστογραφία σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστών. Εφ’ όσον υπάρξει εύρημα ή αποτιτανώσεις στο υπερηχογράφημα που δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, την λύση μπορεί να δώσει μια μαγνητική τομογραφία μαστών.

Αξονική θώρακος και κολονοσκόπηση

Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης είναι πολύ σημαντική για τα άτομα άνω των 40 ετών που είναι ή υπήρξαν έως πρόσφατα καπνιστές, τόνισε ο κ. Στριγγάρης. Με την εξέταση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς ο καρκίνος του πνεύμονα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόγνωση των ασθενών.

«Αν εντοπιστεί εγκαίρως ένας μικρός καρκίνος του πνεύμονα που δεν έχει εξαπλωθεί και χειρουργηθεί ο ασθενής, σώζεται η ζωή του», εξήγησε. «Το Υπουργείο Υγείας έχει αναγνωρίσει αυτή τη δυνατότητα. Σύντομα λοιπόν θα βάλει την αξονική υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής δόσης ακτινοβολίας στον προσυμπτωματικό έλεγχο».

Στις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε προληπτικά συμπεριλαμβάνεται η κολονοσκόπηση. Θεωρείται η μόνη glod standard διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο κ. Στριγγάρης συνέστησε να γίνεται μετά τα 45 έτη ανά μία πενταετία. Εάν υπάρχει ιστορικό, μπορεί να αρχίζει από την ηλικία των 35 ετών και να επαναλαμβάνεται προληπτικά ανά πενταετία.

«Σε περίπτωση ευρημάτων, όπως οι πολύποδες, ο γιατρός θα κρίνει αν η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί νωρίτερα από την πενταετία», διευκρίνισε. «Αν όμως κάποιος δεν μπορεί να κάνει κανονική κολονοσκόπηση, μπορεί να υποβληθεί σε εικονική. Αυτή γίνεται με αξονική τομογραφία, κατά την οποία γίνονται ανασυνθέσεις εικόνων του εντέρου. Με την αξονική κολονοσκόπηση μπορεί να εντοπιστεί τυχόν ύποπτη εστία, αλλά όχι να γίνει βιοψία όπως με την κανονική κολονοσκόπηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock