Ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια για το καλοκαίρι

  • Ρούλα Τσουλέα
παπούτσια
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα διάφορα είδη υποδημάτων και την στήριξη που προσφέρουν στα πόδια μας. Τι να προσέχουμε όταν διαλέγουμε παπούτσια. Οι συστάσεις μιας αμερικανίδας ποδιάτρου.

Σαγιονάρες, μιουλς, με τακούνια ή ίσια, δερμάτινα, εσπαντρίγιες, αθλητικά… Οι επιλογές σε καλοκαιρινά παπούτσια μοιάζουν ατελείωτες, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλα λειτουργικά για τους άκρους πόδες, τις γάμπες, τη σπονδυλική στήλη και τη στάση του σώματος.

Ποια είναι άραγε τα καλύτερα ή έστω τα πιο φιλικά για τα πόδια και γενικότερα για το σώμα μας; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, απαντά η ποδίατρος Dr. Joy Rowland, από το Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Και αυτό, διότι δεν ευθύνονται μόνο τα  υποδήματά μας για την φτωχή υγεία των άκρων ποδών μας.

«Πολλά προβλήματα στα πόδια είναι κληρονομούμενα», εξηγεί. «Στην πραγματικότητα, όταν το θέμα είναι η υγεία των άκρων ποδών, τα γονίδια είναι πιο σημαντικά απ’ όσο τα παπούτσια. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να αποφύγουμε ορισμένες παγίδες και να κάνουμε έξυπνες επιλογές, ώστε να είναι άνετα τα πόδια μας».

«Έξυπνες επιλογές», όμως, δεν σημαίνει ότι θα αναλωθείτε στην αναζήτηση των τέλειων υποδημάτων. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέλεια παπούτσια», τονίζει η Dr. Rowland. «Κάτι που είναι ιδανικό για ένα άτομο, είναι ακατάλληλο για κάποιο άλλο. Όλοι έχουμε ξεχωριστό τύπο ποδιών, διαφορετικό σχήμα σώματος, ιδιαίτερες κινήσεις και άλλη στάση σώματος. Επομένως, πρέπει να κάνουμε πολλές δοκιμές έως ότου βρούμε τα παπούτσι που θα προσφέρουν την περισσότερη στήριξη και άνεση στα πόδια μας».

Η Dr. Rowland έχει μερικές ακόμα συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στις επιλογές μας:

Μην φοράτε συνεχώς τα ίδια παπούτσια

Για να αποφύγετε τα προβλήματα των ποδιών, να αλλάζετε συχνά παπούτσια (ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα).  Ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλα για τα πόδια σας, αν τα φοράτε περιστασιακά ή/και για λίγη ώρα, μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις τους στο σώμα σας.

Ναι στις σαγιονάρες, αλλά…

Οι σαγιονάρες είναι ό,τι πρέπει για να πετάξετε τα σκουπίδια ή για να περπατήσετε στην παραλία. Ωστόσο πρέπει να τις φοράτε για λίγη ώρα, διότι μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα στα πόδια. Επομένως να μην της φοράτε καθημερινά. Να προτιμάτε επίσης όσες έχουν κάποια επίστρωση ή παχιά σόλα για να προστατεύουν τους άκρους πόδες σας. Καλό είναι επίσης να διαθέτουν στήριξη για την ποδική καμάρα.

Βάλτε πάτους στα ίσια παπούτσια

Τα υποδήματα αυτά ταιριάζουν με τα πάντα, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλη μέρα. «Η ποδική καμάρα έχει την τάση να κάνει κλίση προς τα μέσα, με συνέπεια να συμβαίνει το ίδιο και στους άκρους πόδες», εξηγεί η Dr. Rowland. «Ύστερα αρχίζει η κλίση του γόνατος, μετά του ισχίου και στο τέλος αλλάζει η στάση όλη του σώματος». Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ίσια παπούτσια (flats), διαλέξτε όσα έχουν στήριξη στην ποδική καμάρα και επίστρωση ή χώρο για να τοποθετήσετε έναν πάτο.

Να αλλάζετε το ύψος των τακουνιών σας

Τα τακούνια επίσης μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, ιδίως εάν είναι ψηλά. Όταν τα φοράτε, το βάρος του σώματος μετατοπίζεται προς τα εμπρός και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση. Επιπλέον ασκούνται πρόσθετες πιέσεις στα γόνατα, που ανοίγουν το δρόμο στην αρθρίτιδα.

Αν θέλετε να φοράτε τακούνια, φροντίστε να φοράτε διαφορετικό ύψος κάθε μέρα, συνιστά η ειδικός. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε και το «σφίξιμο» στη γάμπα και στον αχίλλειο τένοντα.  Δοκιμάστε παπούτσια με σφηνοειδή τακούνια (όπως οι ψηλές εσπαντρίγιες), τα οποία στηρίζουν καλά τα πόδια.

Όσον αφορά τα αγαπημένα σας δωδεκάποντα, φυλάξτε τα για ειδικές περιπτώσεις. Το ίδιο και τις γόβες-στιλέτο.

Φορέστε και αθλητικά

Για καθημερινή χρήση, ένα καλό ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε. Τα αθλητικά για περπάτημα, τζόκινγκ ή διασταυρούμενη προπόνηση συνήθως στηρίζουν καλύτερα απ’ όλα τα πόδια. Επιπλέον, κατά κανόνα αποτελούνται από υλικά που επιτρέπουν στα πόδια να αερίζονται και είναι ανθεκτικά στην υγρασία.

Προσέξτε μόνο τα αθλητικά παπούτσια της μόδας, που εστιάζουν περισσότερο στην εμφάνιση και λιγότερο στον ρόλο τους ως αθλητικού βοηθήματος.

Σας ταιριάζουν;

Η καλή προσαρμογή του παπουτσιού στο πόδι σας είναι το κλειδί για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές, τονίζει η ειδικός. Όσο καλύτερα σας ταιριάζουν τα παπούτσια, τόσο λιγότερο θα καταπονείται το σώμα σας για να τα αντέξει, ειδικά στη ζέστη του καλοκαιριού.

Φωτογραφία: iStock