Ποδήλατο: Γιατί οι άνδρες πρέπει να κάνουν συχνά όρθιοι πετάλι. Τι δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ποδήλατο
Τι αποκαλύπτει νέα συνδυασμένη ανάλυση για τη σχέση της πολύωρης ποδηλασίας με τη στυτική δυσλειτουργία. Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευθούν οι άνδρες, βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Όσοι αρέσκονται να μετακινούνται με το ποδήλατο, έχουν επιλέξει μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία. Ειδικά οι άνδρες, όμως, δεν πρέπει να προσέχουν  μόνο τον δρόμο, ώστε να αποφεύγουν τα τροχαία ατυχήματα. Πρέπει να προσέχουν και την στυτική λειτουργία τους.

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι καλό είναι να κάνουν όρθιοι πετάλι κάθε 10 λεπτά,  αν θέλουν να αποφύγουν τα προβλήματα στο κρεβάτι. Και αυτό, διότι «συνθλίβουν» τα γεννητικά όργανά τους στη σέλα και το μούδιασμα στην περιοχή σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Πρέπει επίσης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αγοράζουν ποδήλατο και να προσέχουν την τεχνική τους κατά την ποδηλασία.

Η ποδηλασία είναι μία από τις αποδοτικότερες καρδιαγγειακές ασκήσεις. Τα οφέλη της για την υγεία κυμαίνονται από βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και της αντοχής έως μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Ωστόσο η συνεχής πίεση που ασκεί η σέλα στην ουρογεννητική περιοχή είναι η αιτία αρκετών προβλημάτων. Κυμαίνονται από την ανάπτυξη πληγών έως σοβαρά ουρογεννητικά προβλήματα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Sports Medicine.

Μελέτες έχουν δείξει ότι εννέα στους δέκα ποδηλάτες αναφέρουν μούδιασμα στην περιοχή του περινέου, όταν κάνουν πολλή ώρα ποδήλατο. Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι το μούδιασμα αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η νέα μελέτη

Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 22 προγενέστερες κλινικές μελέτες, για να εξετάσουν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγουν οι άνδρες τον κίνδυνο αυτό.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι την πίεση από την περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορούν να μειώσουν σημαντικά:

  • Οι σέλες που δεν διαθέτουν μυτερό πρόσθιο τμήμα (no-nose σέλες – είναι σχεδόν τετράγωνες)
  • Τα ανακεκλιμένα ποδήλατα (το σώμα έχει κλίση προς τα πίσω)

Πρόσθετο όφελος των προαναφερθέντων είναι ότι βελτιώνουν και την οξυγόνωση του περινέου. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης πως υπάρχουν «έμμεσες ενδείξεις» για οφέλη της ποδηλασίας σε όρθια θέση κάθε λίγα λεπτά.

Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, στην Πολωνία. Οι επιστήμονες σημειώνουν ακόμα ότι για το μούδιασμα των γεννητικών οργάνων των ανδρών που κάνουν ποδήλατο, υπαίτια μπορεί να είναι και:

  • Η φτωχή τεχνική κατά την ποδηλασία
  • Η χρήση λανθασμένου τύπου ποδηλάτου

«Πολλοί άνδρες ταλαιπωρούνται όταν κάνουν ποδήλατο και ανησυχούν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό. Δεν θέλουμε να τους αποθαρρύνουμε από την ποδηλασία, αλλά πρέπει να μάθουν να προσέχουν περισσότερο κάποια πράγματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kamil Litwinowicz. «Η ποδηλασία σε όρθια θέση και η χρήση διαφορετικής σέλας μπορεί να τους βοηθήσει».

Φωτογραφία: iStock