ΠΟΑμΣΚΠ: Στη Θετική Λίστα δύο νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση

  • Iatropedia newsroom
πολλαπλή σκλήρυνση
Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες οκρελιζουμάμπη (ocrelizumab) και κλαδριβίνη (cladribine). Προστέθηκαν στην αναθεωρημένη Θετική Λίστα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Δύο νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) εντάχθηκαν στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα) του Υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), πρόκειται για τις φαρμακευτικές ουσίες ocrelizumab και cladribine.

Τα δύο φάρμακα συμπεριλαμβάνονται στην αναθεώρηση του καταλόγου, που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021.

Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν ευρέως στην Αμερική και την Ευρώπη εδώ και 2 έτη. Η ένταξή τους στην Θετική Λίστα ως νέων αγωγών για την πολλαπλή σκλήρυνση, διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς και στη χώρα μας, τονίζει η ΠΟΑμΣΚΠ.

Τι είναι

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση. Οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στο νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό) προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Οι πιθανές εκδηλώσεις της ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή ως προς το είδος και τη βαρύτητά τους. Μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές:

  • Στην κίνηση
  • Την όραση και τις άλλες αισθήσεις
  • Στον έλεγχο των σφιγκτήρων μυών
  • Στη σεξουαλική λειτουργία
  • Στη νόηση
  • Στις ψυχικές λειτουργίες

Η εμφάνιση συγκεκριμένων εκδηλώσεων εξαρτάται από την εντόπιση και τον αριθμό των βλαβών στο νευρικό σύστημα των ασθενών, αναφέρει η ΠΟΑμΣΚΠ στην ιστοσελίδα της.

20.000 ασθενείς στην Ελλάδα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια. Το 2013 υπολογίστηκε πως πάσχουν από αυτήν περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε περισσότερους από 20.000.

Το πρώτο σύμπτωμα της νόσου εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες 20 έως 50 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα πριν από τα 12 ή μετά τα 50 έτη.

Τέλος, η νόσος προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιες από τους άνδρες πάσχοντες.