Πιο θανατηφόρο το έμφραγμα για όσους έχουν αυτήν τη συνήθεια, έδειξε έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Οι καπνιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα δεδομένα που συγκέντρωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιορδανίας.

Στους καπνιστές τα επίπεδα της Alpha-1 Anti Trypsin (A1AT), μιας πρωτεΐνης στο ήπαρ που προστατεύει τους ιστούς του σώματος, ήταν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, διαπίστωσε η μελέτη.

Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε διαφορά σε υπερτασικά και μη υπερτασικά άτομα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο Experimental Biology 2022 της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) που έγινε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά συμβαίνουν ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Πιστεύεται ότι η A1AT θα μπορούσε να προσφέρει προστασία στον καρδιακό ιστό, καθώς απελευθερώνεται σε ένα έμφραγμα.

“Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να συγκρίνει τα επίπεδα της A1AT στο πλάσμα που απελευθερώνεται σε καπνιστές και μη καπνιστές και μεταξύ υπερτασικών και μη υπερτασικών ατόμων μετά από ένα έμφραγμα, ανέφερε ο δρ. Said Khatib, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η ανθρώπινη μελέτη διεξήχθη σε 29 ενήλικες άνδρες και 11 ενήλικες γυναίκες μέσω δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν εντός μίας, τεσσάρων, 24, 48 και 96 ωρών από τη διάγνωση καρδιακής προσβολής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες καπνιστών και μη καπνιστών και υπερτασικών και μη υπερτασικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων A1AT στους καπνιστές κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής θα βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Με πόσο αβοκάντο την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Κολπική μαρμαρυγή: Ποιοι ήχοι της καρδιάς είναι πιθανό σημάδι

Έμφραγμα: Πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο ο 1 στους 4 που έχει δύσπνοια ως βασικό σύμπτωμα

Έμφραγμα: 20% κίνδυνος σε όποιον έχει ανεβασμένες αυτές τις δύο τιμές