Πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός όταν προκαλεί νευρολογικές επιπλοκές

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η λοίμωξη Covid-19 σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα στους ασθενείς με εγκεφαλικό ή νοητική σύγχυση, ακόμα κι αν οι ασθενείς δεν έχουν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 έχει δυσμενέστερη έκβαση όταν προκαλεί στους ασθενείς νευρολογικές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νοητική σύγχυση, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 4.000 ασθενείς, διαπίστωσαν ότι αυτό ίσχυε ακόμα και όταν τα αναπνευστικά προβλήματά τους δεν ήταν σοβαρά. Είναι η πρώτη μελέτη που έχει αυτό το εύρημα όσον αφορά τις νευρολογικές επιπλοκές, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Altschul. Και εκτίμησε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για να σωθούν ζωές πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά οι νευρολογικές επιπλοκές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν ο Dr. Altschul και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν στοιχεία από 4.711 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όλοι τους είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο μεταξύ 1 Μαρτίου και 16 Απριλίου 2020. Οι 581 από αυτούς (ποσοστό 12%) είχαν νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία αξιολογήθηκαν με τομογραφίες εγκεφάλου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς αυτούς με ομάδα 1.743 άλλων πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί ήταν αντίστοιχης ηλικίας και σοβαρότητος νόσου. Ωστόσο δεν είχαν εκδηλώσει νευρολογικές επιπλοκές.

Τα ευρήματα

Από τους 581 ασθενείς της πρώτης ομάδας, οι 55 διαγνώσθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλοι 258, εξ άλλου, είχαν νοητική σύγχυση (διαταραχή στην ικανότητα σκέψης).

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 1.743 ασθενείς, όσοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της νοσηλείας τους (49% έναντι 24%). Ο αντίστοιχος κίνδυνος σε όσους είχαν νοητική σύγχυση ήταν 40% έναντι 33% σε όσους δεν είχαν.

Από τους ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, περισσότεροι από τους μισούς δεν έπασχαν από υπέρταση. Ούτε είχαν κάποιον άλλο παράγοντα κινδύνου που να αιτιολογεί την εμφάνισή του, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο εύρημα. Συμφωνεί όμως με εκείνο προγενέστερων μελετών για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ως φαίνεται, ο κορωνοϊός αποτελεί από μόνος του παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Dr. Altschul, ο οποίος είναι διευθυντής του Τμήματος Νευροαγγειακής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Montefiore, στη Νέα Υόρκη.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, εξαιτίας κάποιου θρόμβου. Ο νέος κορωνοϊός έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει (και) τον κίνδυνο θρομβώσεων.