Ποιες συνήθειες ανεβάζουν την »καλή» χοληστερίνη;

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι κάνουν εξετάσεις αίματος και διαπιστώνουν οτι έχουν χοληστερίνη. Επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια να την μειώσουν είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής είτε με φάρμακα. Στις εξετάσεις φαίνονται οι τιμές τόσο της καλής όσο και της κακής χοληστεςρίνης. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι κάνει η καλή και η κακή χοληστερίνη.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πριν από αρκετά χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ακούσει ποτέ για τη χοληστερίνη και του κινδύνους της και έτσι δεν ανησυχούσαν. Σήμερα όμως μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ελέγχουν την χοληστερίνη τους τακτικά και πολλοί είναι αυτοί που την βρίσκουν ανεβασμένη.

Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης στο αίμα παράγεται στο συκώτι. Στο συκώτι επεξεργάζονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα αυξημένα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» ή αλλίως LDL είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή για καρδιοαγγειοακήγ νόσο.

Εκτός της LDL και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των παθήσεων.

Το σώμα μας χρειάζεται τη χοληστερόλη, καθώς αποτελεί ένα ζωτικό μέρος των μεμβρανών των κυττάρων μας. Αλλά αν έχετε πάρα πολύ χοληστερόλη η περίσσεια αυτής θα πάει και θα επενδύσει το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων δημιουργώντας πλάκες.

Οι πλάκες αυτές ή αλλιώς αθηρωματικές πλάκες επιβραδύνουν ή και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα αγγεία. Και αν μία από αυτές τις πλάκες σπάσει μπορεί ένα κομάτι (θρόμβος) να σταματήσει τη ροή του αίματος εντελώς. Αν ο θρόμβος είναι σε μια αρτηρία που αιματώνει την καρδιά ή τον εγκέφαλο τότε εμφανίζεται το έμφραγμα και το εγκεφαλικό αντίστοιχα.

Μια μορφή της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL χοληστερόλη ή αλλιώς «καλή χοληστερίνη» προστατεύει από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ρόλος της είναι να απομακρύνει την «κακή» χοληστερόλη από τις αρτηρίες και να τις μεταφέρει στο συκώτι. Μπορείτε να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη με τακτική αερόβια άσκηση, με διακοπή του καπνίσματος και αλλαγές στη διατροφή σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την χοληστερίνη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

τα 21 γονίδια που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

γιατί παθαίνουμε έμφραγμα, ενώ δεν έχουμε χοληστερίνη;

αμφισβητούν τα οφέλη της «καλής» χοληστερίνης για την καρδιά