Ποιες είναι οι πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις;

  • Iatropedia
Η μήτρα και ο τράχηλός της είναι μέρος του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Από την ανατομική τους αρτιότητα εξαρτάται η δυνατότητα του σπέρματος να εισέλθει στην ενδομητρική κοιλότητα, ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Η ύπαρξη ανατομικών ανωμαλιών στη μήτρα και στον τράχηλο, θέτουν εν αμφιβόλω την δυνατότητά τους να παράσχουν το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Μάθετε ποιες είναι οι πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις στο επιστημονικο άρθρο που ακολουθεί.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Η αρχική διάγνωση των ανωμαλιών της μήτρας γίνεται με την κλινική εξέταση. Ακολουθεί απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή μαγνητική ή αξονική τομογραφία καθώς και υστεροσαλπιγγογραφία ή υστεροσκόπηση.

Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να είναι συγγενείς, δηλαδή υφίστανται από τη γέννηση της γυναίκας, ή επίκτητες, δηλαδή εμφανίστηκαν κάποια στιγμή μέσα στη ζωή της γυναίκας.

Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου είναι συνδεδεμένες με ατελή εμβρυογένεση των οργάνων αυτών. Αίτια, που ακόμα δεν έχουν διασαφηνισθεί πλήρως, προκαλούν διαταραχές στη δημιουργία των γεννητικών οργάνων, όταν ακόμα η γυναίκα είναι έμβρυο.

Η ανωμαλία της μήτρας, που έχει συσσχετισθεί με τις καθ’ έξιν αποβολές, αλλά και με τη γυναικεία υπογονιμότητα εν γένει, περισσότερο από κάθε άλλη, είναι η ύπαρξη επιμήκους διαφράγματος στην κοιλότητα της μήτρας.

Φαίνεται πως η ύπαρξη διαφράγματος εμποδίζει τόσο την εμφύτευση του εμβρύου, όσο και την σωστή αιμάτωση του πλακούντα. Παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη γονιμότητα.

Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με υστεροσκόπηση, κατά την οποία αφαιρείται το διάφραγμα αυτό και βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό η γονιμότητα.

Η υποπλασία ή η παντελής απουσία του τραχήλου, που συνυπάρχει με μία λειτουργική μήτρα, είναι μία σπάνια κατάσταση. Δυστυχώς σε αυτές της περιπτώσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση δεν φαίνεται να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και καταφεύγουμε στην υστερεκτομή.

Αντίθετα σε περιπτώσεις, που υπάρχει τράχηλος, αλλά η μήτρα είναι υπερβολικά μικρή, υπάρχουν επεμβάσεις, οι οποίες βασίζονται σε μία προοδευτική διαστολή της κοιλότητας της μήτρας και εφαρμόζονται με μία σχετική επιτυχία, όσον αφορά την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς της.

Υπάρχουν και περιπτώσεις, που η μήτρα έχει άτυπο σχήμα

Το άτυπο σχήμα της μήτρας έχει συσχετισθεί με προβλήματα υπογονιμότητας και καθ’ έξιν αποβολών. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί ο μηχανισμός εμπλοκής του άτυπου σχήματος της μήτρας στην υπογονιμότητα και στις καθ’ έξιν αποβολές. Επίσης φαίνεται παράδοξο το ότι άλλες γυναίκες με τέτοιες μήτρες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και καθ’ έξιν αποβολών και άλλες όχι.

Η χρησιμότητα της χειρουργικής αποκατάστασης του σχήματος της μήτρας στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και των καθ’ έξιν αποβολών, είναι αμφισβητούμενη. Φαίνεται πως, αν αντιμετωπισθούν άλλοι συνυπάρχοντες παράγοντες υπογονιμότητας, αλλά και η συχνά συνυπάρχουσα ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, η γονιμότητα αποκαθίσταται σε μεγάλο ποσοστό.

Επίκτητες ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου, είναι αυτές, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Τέτοιες είναι τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί και οι τραχηλικοί πολύποδες. Οι ανωμαλίες αυτές έχουν συσχετισθεί τόσο με υπογονιμότητα, όσο και με καθ’ έξιν αποβολές. Μπορούν να αφαιρεθούν με διάφόρων ειδών επεμβάσεις (απόξεση, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, λαπαροτομία), ανάλογα με τον αριθμό, τη θέση και το μέγεθός τους.

Επίσης με καθ’ έξιν αποβολές και με υπογονιμότητα, έχει συσχετισθεί και η ύπαρξη συμφύσεων εντός της ενδομητρικής κοιλότητας και του τραχηλικού σωλήνα (σύνδρομο Asherman). Οι ενδομητρικές συμφύσεις είναι μεμβράνες, που απλώνωνται από την μία άκρη της ενδομητρικής κοιλότητας μέχρι την άλλη και στον τραχηλικό σωλήνα, ενώ διαπλέκονται και μεταξύ τους, εμποδίζοντας, καθώς φαίνεται τόσο την εμφύτευση του εμβρύου, όσο και την ανάπτυξη του πλακούντα. Οι συμφύσεις αυτές δημιουργούνται σε ένα ποσοστό γυναικών μετά από θεραπευτική απόξεση του ενδομητρίου. Η λύση των συμφύσεων αυτών επιτυγχάνεται με υστεροσκόπηση.

Επομένως, οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου της θέτουν εν κινδύνω τη γονιμότητα. Όμως σήμερα υπάρχουν αρκετά είδη επεμβάσεων, με τα οποία επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της γονιμότητας σε ικανοποιητικό βαθμό.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι ''κρύβει'' ο πόνος στην κοιλιά;