Ποιες δουλειές αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν κάποιος εργάζεται σε μια δουλειά υψηλού στρες, ιδιαίτερα μία που είναι απαιτητική αλλά δεν του επιτρέπει ταυτόχρονα να έχει μεγάλο έλεγχο επάνω στο τελικό αποτέλεσμα, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα Κινέζων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Southern Medical της πόλης Guangzhou στην Κίνα, ανέλυσαν στοιχεία έξι προηγούμενων ερευνών από διάφορες χώρες, επάνω σε συνολικά 140.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με θέσεις εργασίας υψηλού στρες είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που απασχολούνται σε δουλειές χαμηλού στρες. Μεταξύ των γυναικών, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είχε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 33%.

Η κύρια παράμετρος μεταξύ τους στρες στη δουλειά και του κινδύνου εγκεφαλικού, εντοπίστηκε στις κακές διατροφικές επιλογές που κάνει ένα άτομο που απασχολείται σε δουλειά υψηλού στρες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία επιμέρους ερευνών στις εξής χώρες: Σουηδία (3 έρευνες), ΗΠΑ (1 έρευνα), Ιαπωνία (1 έρευνα) και Φινλανδία (1 έρευνα). Αυτό που έκαναν ήταν να διαχωρίσουν τους συμμετέχοντες σε 4 βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο πολύ είχαν έλεγχο επί της εργασίας που έκαναν και από το πόσο σκληρά εργάζονταν, ή με βάση τις ψυχολογικές απαιτήσεις της εργασίας. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν παθητικές θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας με χαμηλό στρες, θέσεις εργασίας υψηλού στρες και θέσεις εργασίας ενεργούς απασχόλησης.

Ορισμένες από τις παραμέτρους κρίσης των θέσεων εργασίας ήταν η πίεση χρόνου, οι διανοητικές απαιτήσεις και η δυσκολία συντονισμού. Η φυσική εργασία και ο συνολικό αριθμός των ωρών εργασίας δεν συμπεριελήφθησαν.

Εκείνοι με παθητικές θέσεις εργασίας ήταν πχ καθαριστές, εργάτες ορυχείων και άλλοι χειρώνακτες, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες ευθύνες και έχουν λίγο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Θέσεις εργασίας με χαμηλό στρες ήταν οι επιστήμονες και οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι είχαν λίγες ευθύνες, αλλά υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης, οι οποίες έχουν αυξημένες ευθύνες και λίγο έλεγχο ήταν οι σερβιτόροι, οι βοηθοί νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι με ενεργές θέσεις εργασίας, όπως οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι μηχανικοί, είχαν μεγάλες ευθύνες και ταυτόχρονα υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι σε θέσεις εργασίας υψηλού στρες ήταν 58% πιο πιθανό να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο -ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο- από ό,τι τα άτομα με θέσεις εργασίας χαμηλού στρες. Εκείνοι με παθητικές και ενεργητικές θέσεις εργασίας δεν έδειξαν κάποια αύξηση στην πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πάνω από το 4% του συνολικού κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλείται από εργασίες υψηλού στρες. Για τις γυναίκες, όμως, οι θέσεις εργασίας υψηλού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο στο 6,5%.

http://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομική κρίση: Πώς να διαχειριστείτε το αυξημένο στρες

Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει το στρες!

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends