Ποιες ασθένειες »πυροδοτεί» το άγχος!

  • Iatropedia
Έντονα και πολλές φορές ανεξίτηλα σημάδια στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια αφήνει το έντονο άγχος. Το στρες αλλά και η ψυχολογική φόρτιση προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα ενώ ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών και σοβαρών προβλημάτων υγείας Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Μια συχνή φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το ψυχολογικό στρες είναι η ατοπική δερματίτιδα, μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φαγούρα.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και σε καταστάσεις στρες πυροδοτούνται ή επιδεινώνονται τα συμπτώματα.

Παρόλο που υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το έντονο στρες και τα γκρίζα μαλλιά καμία δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και η συσχέτιση αυτή παραμένει ακόμα αμφίβολη.

Αντίθετα η τριχόπτωση είναι επιβεβαιωμένο ότι σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα άγχους και συγκεκριμένα με τρεις τύπους απώλειας μαλλιών.

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ακατανίκητη επιθυμία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του ή τις τρίχες από τα φρύδια ή από άλλες περιοχές του σώματος. Θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη και η απογοήτευση.

Η ψωρίαση είναι η πιο γνωστή νόσος του δέρματος που σχετίζεται με το στρες, καθώς το 40-60% των περιπτώσεων προκαλείται από το έντονο άγχος.

Τα νύχια συχνά δείχνουν τα σημάδια του στρες καθώς πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

Για παράδειγμα συχνή είναι η νευρική συνήθεια να δαγκώνει κάποιος τα νύχια του κάτω από συνθήκες πίεσης. Επιπλέον η συναισθηματική πίεση μπορεί να προκαλέσει λευκές οριζόντιες γραμμές στα νύχια, να τα κάνει εύθραυστα και με την τάση να ξεφλουδίζουν εύκολα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!