Πιάσιμο στον αυχένα: Κάντε αυτά για να φύγει ο πόνος

 • Iatropedia newsroom
πιάσιμο στον αυχένα
Καθώς οι περισσότεροι από εμάς διάγουμε καθιστική ζωή με λάθος στάση σώματος, ενώ το ότι σκύβουμε συνέχεια μπροστά από οθόνες κινητών και υπολογιστών, χειροτερεύει το πιάσιμο στους μυς του αυχένα.

Το πιάσιμο στον αυχένα συνήθως είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των μυών με την πάροδο του χρόνου λόγω κακής στάσης ή κακής χρήσης.

“Όταν οι μύες του αυχένα γίνουν αδύναμοι και προσπαθείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας, η άρθρωση δεν κινείται πλέον ομαλά επειδή είναι πλέον εκτός θέσης”, λέει χειροπρακτικός Dr. Andrew Bang και προσθέτει: “Συχνά η άρθρωση πιάνει κάτι, τραβώντας έναν μυ ή χτυπώντας το νεύρο ακανόνιστα, ή ίσως και τα δύο. Τότε νιώθετε άμεσο πόνο και το σώμα σας κάνει έναν προστατευτικό σπασμό. Το σώμα σας δεν θέλει να πληγωθείτε περισσότερο, οπότε σφίγγει τους μυς στο σημείο, αναγκάζοντάς σας να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε καν να κινηθείτε».

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για το πιάσιμο στον αυχένα:

Το τέντωμα (εκτάσεις αυχένα) μπορεί να εμποδίσει τον πόνο

Βάλτε την οθόνη του υπολογιστή στην ευθεία των ματιών, καθίστε σε όρθια θέση και μην κλίνετε ή περιστρέφετε το κεφάλι σας προς τα κάτω ή προς τα πλάγια ενώ βρίσκεστε στον υπολογιστή. Όταν οδηγείτε ή κοιτάζετε το κινητό σας, φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να αποφεύγετε να σκύβετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κλειδί για την ανακούφιση για το πιάσιμο στον αυχένα είναι το σωστό τέντωμα και οι καθημερινές συνήθειες. Ακολουθούν ορισμένες εκτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητο που μπορεί να σας βοηθήσουν:

 • Κάντε τους ώμους σας προς τα πίσω και προς τα κάτω 10 φορές.
 • Πιέστε τις ωμοπλάτες 10 φορές, σαν να θέλετε να ενωθούν.
 • Σπρώξτε το κεφάλι σας προς τα πίσω στο στήριγμα της κεφαλής του αυτοκινήτου ή στα χέρια σας και κρατήστε το για 30 δευτερόλεπτα.
 • Φέρτε το αυτί σας στον ώμο σας 10 φορές από κάθε πλευρά.

Προσέξτε τον τρόπο που κοιμάστε

Ο Δρ Bang λέει ότι εάν σας ενοχλεί ο αυχένας σας, θα πρέπει επίσης να προσέξετε την στάση που κοιμάστε. Κοιμηθείτε μόνο στο πλάι σας ή ανάσκελα, αλλά ποτέ μπρούμυτα.

Όταν κοιμάστε μπρούμυτα, αναγκαστικά στρίβετε το κεφάλι σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για ώρες κάθε φορά. Επίσης με αυτήν τη στάση επηρεάζεται η πλάτη σας επειδή η κοιλιά σας βυθίζεται στο κρεβάτι εάν δεν έχετε αρκετή υποστήριξη.

Πιάσιμο στον αυχένα: Απλές θεραπείες

 • Εφαρμόστε θερμότητα ή πάγο στο σημείο που πονάτε. Χρησιμοποιήστε πάγο για τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες και μετά χρησιμοποιήστε θερμότητα. Η θερμότητα μπορεί να εφαρμοστεί με ζεστά ντους, ζεστές κομπρέσες ή θερμαντικό κάλυμμα. Φροντίστε να μην κοιμηθείτε με μαξιλάρι θέρμανσης ή σακούλα πάγου στη θέση του για να αποφύγετε τραυματισμούς στο δέρμα.
 • Πάρτε παυσίπονα όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.
 • Συνεχίστε να κινείστε, αλλά αποφύγετε τα χοροπηδητά, ή άλλες δραστηριότητες που σας προκαλούν πόνο στον αυχένα. Αυτό βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων σας και της φλεγμονής.
 • Κάντε αργές ασκήσεις σε εύρος κίνησης πάνω-κάτω, πλάι-πλάι και από αυτί σε αυτί. Αυτό βοηθά να τεντώσετε απαλά τους μυς του αυχένα.
 • Ζητήστε από κάποιον να σας κάνει απαλό μασάζ στα σημεία που πονάτε.
 • Δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε ένα σταθερό στρώμα χωρίς μαξιλάρι ή με ειδικό μαξιλάρι στήριξης του αυχένα.
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός μαλακού περιλαιμίου για την ανακούφιση της δυσφορίας. Μην χρησιμοποιείτε το κολάρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τους μυς του λαιμού σας πιο αδύναμους.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org