Ποια είναι τα συμπτώματα που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο;

  • Iatropedia
Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν συχνά σε ηλικιωμένα άτομα. Η άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση είναι βασικός παράγοντας της πορείας του ασθενούς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πως θα καταλάβετε ότι κάποιος έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε αν αντιλήφθητε ότι κάποιος έχει πάθει ισχαιμικό επεισόδιο είναι να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες.

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν γρήγορα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι συνέβη ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος στο άμεσο μέλλον.

Πως αναγνωρίζετε τα σημάδια

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως αρχίζουν ξαφνικά. Καθώς τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου ελέγχουν διάφορα μέρη του σώματός, τα συμπτώματά θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με ποιο μέρος του εγκεφάλου πλήττεται.

Τα κύρια συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι:

-Το πρόσωπο μπορεί να χαλαρώσει από τη μία πλευρά σε σημείο που το άτομο να μην είναι σε θέση να χαμογελάσει. Ακόμα ίσως να παρατηρήσετε ότι το στόμα ή τα μάτια τους έχουν στραβώσει.

-Το άτομο με υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσει τα χέρια και να τα κρατήσει ψηλά λόγω της αδυναμίας του βραχίονα ή του μουδιάσματος στο χέρι.

-Η ομιλία μπορεί να γίνει μπερδεμένη ή να καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.

 

Πρόσωπα υψηλού κινδύνου είναι συνήθως οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από διαβήτη ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχουν αρρυθμία της καρδιάς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πως προειδοποιεί το εγκεφαλικό; Όλα τα σημάδια SOS