Ποια είναι τα σημάδια της εγκυμοσύνης;

  • Iatropedia
Η πιο σημαντική αλλά και η πιο εκπληκτική εμπειρία στην ζωή κάθε γυναίκας αποτελεί η εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που εξελίσσεται μέσα στο γυναικείο σώμα για 40 εβδομάδες. Ξεκινά με την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο και πραγματοποιείται με την γέννηση του μωρού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί πια είναι τα αξιόπιστα σημάδια αλλά και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Του Κωνσταντίνου Ι.Αργυράκη M.D

Χειρουργού Γυναικολόγου Μαιευτήρα

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής “La Sapienza “Ρώμης

ΣΗΜΑΔΙΑ & ΣΥΠΜΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα και σημάδια εγκυμοσύνης. Μερικά από αυτά είναι :

1. ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Αυτό είναι από τα πιο αξιόπιστα σημάδια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν βεβαία γυναίκες που εμφανίζεται η περίοδος τους ίσως ελαφρύτερη και για λιγότερο χρόνο. Σπάνια συμβαίνει το να έχουν κολπική αιμόρια σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου ( ΤΕΡ ) σας, διότι θα ζητηθεί από τον γιατρό σας, στο πρώτο ραντεβού.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ήμερες κατά την διάρκεια ενός μήνα που μπορείτε να κάνετε το τεστ κυήσεως και να είναι αξιόπιστο. Το τεστ αυτό μετρά τα επίπεδα κάποιας ορμόνης η οποία εκκρίνεται κατ στην διάρκεια της κυήσεως. Η ορμόνη αυτή λέγεται «βήτα χορειακή γοναδοτροπίνη » ( β – HCG ).

H τιμή της συγκεκριμένης ορμόνης ποικίλει ανάλογα με την εβδομάδα της κυήσεως, και είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη η μέτρηση της και για τον προσδιορισμό και την έκβαση μιας αρχόμενης κυήσεως.

Το τεστ με την μέτρηση της β-HCG, από το αίμα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, σε σχέση με την μέτρηση των ούρων. (Τα επίπεδα στις δυο μετρήσεις είναι διαφορετικά ).

Τα τεστ αυτά δίνουν πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα, τα ψευδώς αρνητικά είναι πολύ χαμηλά, και αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βιαστεί να κάνει την εξέταση στις πρώτες ήμερες μετά από την επαφή.

Βεβαία ο επανέλεγχος σε μερικές ήμερες λύνει την απορία πάντα!

2. ΠΡΩΙΝΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ

Αυτό είναι εάν συνηθισμένο σύμπτωμα και συμβαίνει σχεδόν στο 50 % των γυναικών που είναι έγκυες.

Μερικές γυναίκες αισθάνονται έντονη την αδιαθεσία το πρωί, άλλες όλη την ημέρα, ενώ κάποιες έχουν το αίσθημα της ζάλης και του εμετού. Όταν τα συμπτώματα αυτά είναι έντονα μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και αλλά προβλήματα ( ηλεκτρολυτικές διαταραχές – υπερέμεση πρώτου τριμήνου κλπ ).

3. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Πολλές γυναίκες οι οποίες είχαν αυτήν την ευαισθησία στο στήθος κατά την διάρκεια της περιόδου, αισθάνονται εντονότερα αυτό το σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη τους.

4. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Είναι σύνηθες στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω των αλλαγών των ορμονών, αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί από τον γιατρό, διότι τον πονοκέφαλο μπορεί να τον προκαλέσουν πολλές και διαφορετικές αιτίες.

5. ΠΡΗΞΙΜΟ

Πολλές γυναίκες πρήζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και πριν την περίοδο.

6. ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ

Μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση των κολπικών εκκρίσεων . Εάν συνοδεύονται από κάψιμο η φαγούρα ίσως να υπάρχει σε εξέλιξη μια κολπίτιδα ( μόλυνση από κάποιο μικροβιακό φορτίο ) και θα πρέπει οπωσδήποτε υπάρξει κατάλληλη θεραπεία. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνήθως ελαχιστοποιούνται η εξαφανίζονται μετά το 2ο τρίμηνο της κυήσεως.

Dr. Κωνσταντίνος Ι. Αργυράκης

Χειρουργός Γυναικολόγος

Μαιευτήρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

15 συχνές απορίες, γυναικολογικής φύσεως, που μπορεί να έχει μια γυναίκα

Ενεργειακή ασπίδα το φυλλικό οξύ!

Η σωστή διατροφή για έγκυες. Πως θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης;

11 σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται η εμμηνόπαυση