Ποια είναι τα ευεργετικά οφέλη του ύπνου;

  • Iatropedia
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο ύπνος όμως είναι και απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ευεργετικά οφέλη του καλού ύπνου.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη καλή λειτουργία του οργανισμού. Λέγοντας «καλός και ποιοτικός ύπνος» εννοούμε τη συμπλήρωση 6-8 ωρών δίχως διακοπές αφύπνισης ενδιάμεσα. Διαβάστε ποια είναι τα ευεργετικά οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία.

1. Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν κρυολογείτε συχνά και «κολλάτε» κάθε ίωση που κυκλοφορεί μπορεί να φταίει η έλλειψη ύπνου. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να σας κάνει περισσότερο ευάλωτους σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

2. Ο ύπνος σας αδυνατίζει

Η έλλειψη ύπνου σας προσθέτει κιλά, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα είναι περισσότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες ή περισσότερο.

3. Ο ύπνος βελτιώνει την ψυχική σας υγεία

Δεδομένου ότι έστω και μία νύχτα αυπνίας μπορεί να σας κάνει οξύθυμους και κυκλοθυμικούς την επόμενη μέρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

4. Ο ύπνος εμποδίζει τον σακχαρώδη διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πιθανά αυτό να γίνεται λόγω αλλαγών στον τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται την γλυκόζη.

5. Ο ύπνος αυξάνει την λίμπιντο

Οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μειωμένη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ. Οι άνδρες που πάσχουν από άπνοια ύπνου (μια διαταραχή κατά την οποία η δυσκολία στην αναπνοή οδηγεί σε διακοπή του ύπνου) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο.

6. Ο ύπνος προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου φαίνεται να συνδέεται με αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή, τα οποία δρουν επιβαρυντικά στην καρδιακή λειτουργία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

Δείξε μου πως κοιμάσαι να σου πω τι έχεις!