Πες μου πως βήχεις να σου πω τι έχεις!

  • Iatropedia
Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβεται λέει η λαϊκή παροιμία. Για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε από πρώτο χέρι αν ο βήχας που σας αλαιπωρεί είναι νευρικός, αλλεργικός, ή ακόμη και τσιγαρόβηχας ώστε να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, o βήχας αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο μηχανισμό άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, καθώς με αυτό το τρόπο αποβάλλονται τα βλαβερά σωματίδια και μικροοργανισμοί που εισέρχονται σε αυτό. Συχνά όμως είναι και ένα «καμπανάκι» που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.

βήχας και φλέγματα

Πρόκειται για το γνωστό «τσιγαρόβηχα», ο οποίος βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει την περιττή βλέννα που παράγεται στον ερεθισμένο βλεννογόνο του αναπνευστικού.

Στο σημείο αυτό η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στους καπνιστές να κάνουν μια εξέταση σπιρομέτρησης και αν τα συμπτώματα του βήχα είναι έντονα, να κόψουν αμέσως το κάπνισμα.

ξαφνικός που επιμένει

Μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις εβδομάδες. Στην περίπτωση που επιμείνει μπορεί να σημαίνει ότι υποβόσκει βρογχίτιδα ή ακόμη και πνευμονία. Ο επίμονος βήχα μπορεί να κρύβει και άλλες ασθένειες, όπως άσθμα, ιγμορίτιδα και αλλεργίες.

βραδινός

Ο βραδινός βήχας που οφείλεται σε κρυολόγημαδεν είναι ανησυχητικός αφού θα υποχωρήσει μαζί με το κρυολόγημα. Στην περίπτωση που επιμείνει, μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας.

νευρικός

Βήχας που εκδηλώνεται μόνο την ημέρα, χωρίς να συνοδεύει κάποια ασθένεια, μάλλον πρόκειται για ένα είδος βήχα που χαρακτηρίζεται ως «νευρικός» και οφείλεται κυρίως σε ανεξέλεγκτο άγχος, αφού δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος που να τον προκαλεί.

με σφύριγμα

Ο συγκεκριμένος βήχας ενδέχεται να είναι προάγγελος άσθματος αν δεν πρόκειται για κρυολόγημα.

Πολλές φορές, προηγούνται κάποια προειδοποιητικά σημάδια, όπως πονοκέφαλος, φταρνίσματα, βάρος στο στομάχι.

Στα μικρά παιδιά,το άσθμα συνήθως εμφανίζεται με βήχα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, το κλάμα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συστήνουν όταν έχετε επίμονο βήχα να απευθύνεστε στον ειδικό γιατρό και να μην λαμβάνεται αντιβηχικά που σας συστήνουν οι συγγενείς και οι φίλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι θανάσιμες πεθερές του σεξ! Έρευνα

Τι επιδεινώνει την ακμή;

Τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό: Τι να προσέξετε!

Πως να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα;