Πειραματική ανοσοθεραπεία συρρίκνωσε στο μισό τον ανίατο καρκίνο 64χρονης γυναίκας

  • Ρούλα Τσουλέα
ανοσοθεραπεία
Τι ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου διεξάγεται η σχετική κλινική μελέτη. Τι είπαν η ασθενής και ο γιατρός της.

Τις καλύτερες γιορτές της ζωής της κάνει μία 64χρονη γυναίκα, η οποία διαγνώστηκε με έναν σπάνιο και ανίατο καρκίνο του στόματος, που όμως δείχνει να συρρικνώνεται με μια πειραματική ανοσοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Η Jeanette Joyce από το Νόρθουϊτς διαγνώστηκε με καρκίνο στην δεξιά αμυγδαλή της τον Μάιο του 2021. Υποβλήθηκε σε 33 ακτινοθεραπείες και δύο κύκλους χημειοθεραπείας και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς οι γιατροί της είπαν πως είχε πάει καλά.

Έναν χρόνο αργότερα, όμως, οι επαναληπτικές εξετάσεις εντόπισαν κάτι ύποπτο στην αριστερή αμυγδαλή της. Ήταν και πάλι καρκίνος, ο οποίος είχε εξαπλωθεί και σε τρία σημεία στον ουρανίσκο της.

Αυτή τη φορά ο καρκίνος της δεν ήταν ιάσιμος, λόγω του μεγέθους και της θέσης του. Η εγχείρηση και η αφαίρεση με λέιζερ δεν ήταν εφικτές, ούτε μπορούσε να κάνει κι άλλες ακτινοθεραπείες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο καρκίνος της ήταν πια ανίατος και ότι η μόνη επιλογή της ήταν η παρηγορητική θεραπεία.

«Έπαθα σοκ, δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Ένιωθα ότι μιλούσαν σε κάποιον άλλο όταν έλεγαν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια. Ήταν σαν να κοιτούσα το φέρετρό μου και το μυαλό μου σκεφτόταν ήδη την μουσική που θα ήθελα να παίξει στην κηδεία μου», δήλωσε η κυρία Joyce.

Κλινική μελέτη

Απρόθυμη να δεχτεί τα άσχημα νέα, ρώτησε τους γιατρούς αν υπήρχε κάποια κλινική μελέτη στην οποία να μπορούσε να ενταχθεί. Εκείνοι την παρέπεμψαν στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας του Μάντσεστερ στο Νοσοκομείο Christie, όπου διεξάγεται μελέτη φάσης ΙΙ με μία πειραματική αγωγή που συμπεριλαμβάνει ανοσοθεραπεία και μία πρωτεΐνη.

Οι γιατροί του νοσοκομείου της είπαν ότι ήταν κατάλληλη υποψήφια για να ενταχθεί στην έρευνα και εκείνη συμφώνησε πρόθυμα να συμμετάσχει. Την πρώτη θεραπεία έκανε στις 7 Δεκεμβρίου 2022 και έκτοτε συνεχίζει συστηματικά. Κάθε έξι εβδομάδες υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία με ενδοφλέβια έγχυση, ενώ κάθε 3 εβδομάδες κάνει έγχυση μιας πρωτεΐνης στο πόδι της.

Η ανοσοθεραπεία είναι μία μορφή αντινεοπλασματικής (αντικαρκινικής) θεραπείας που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στόχος της είναι να το «αφυπνίσει» για να επιτεθεί στον καρκίνο και να τον καταστρέψει.

Η κλινική μελέτη στην οποία συμμετέχει η κυρία Joyce εξετάζει αυτό τον νέο συνδυασμό σε καρκίνους κεφαλής & τραχήλου. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι καρκινικοί όγκοι στη στοματική κοιλότητα, το πρόσωπο και τον λαιμό.

Έπειτα από οκτώ μήνες θεραπειών, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος της κυρίας Joyce έχει συρρικνωθεί στο μισό.

Ανταποκρίνονται ο ένας στους δύο

«Όλα δείχνουν να πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση», είπε. «Η κλινική μελέτη ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση που είχα και σκέφτηκα ότι έπρεπε να την δοκιμάσω. Δεν είχα και τίποτα να χάσω. Ευτυχώς ήταν 100% μια θετική εμπειρία για εμένα. Δεν έχω παρενέργειες και μπορώ να απολαμβάνω στο έπακρο τη ζωή μου. Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω, ακόμα και μια ωραία ζουμερή μπριζόλα. Συνιστώ σε οποιονδήποτε βρίσκεται στη θέση μου και έχει την ευκαιρία να μπει σε μελέτη, να την αρπάξει. Από τότε που εντάχθηκα σε αυτήν δεν ξανακοίταξα πίσω».

«Η Jeanette τα πάει πολύ καλά και δεν έχει παρενέργειες. Το μέγεθος του καρκίνου της μειώθηκε κατά το ήμισυ σε οκτώ μήνες, επομένως ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία και την πρωτεΐνη. Άρα συνεχίζουμε τη θεραπεία και θα δούμε πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο ογκολόγος Dr. Robert Metcalf από το Νοσοκομείο Christie.

Όπως εξήγησε, οι μισοί από τους ασθενείς που έχουν ενταχθεί σε αυτό το ερευνητικό πρωτόκολλο έχουν ανταποκριθεί καλά στην συνδυασμένη θεραπεία. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, ο Dr. Metcalf πιστεύει ότι η συνδυασμένη ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον η θεραπεία εκλογής για μερικούς πάσχοντες από καρκίνο κεφαλής & τραχήλου.

Συνολικά στη συγκεκριμένη μελέτη θα συμμετάσχουν 154 ασθενείς με έναν συγκεκριμένο καρκίνο κεφαλής & τραχήλου (καρκίνωμα πλακωδών  κυττάρων) που έχει υποτροπιάσει ή έχει εξαπλωθεί σε άλλο τμήμα του σώματος.

Φωτογραφία: iStock