Παθαίνετε αθροιστική κεφαλαλγία; Τι αποκαλύπτει αυτό για την υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
αθροιστική κεφαλαλγία
Τα ευρήματα μελέτης σε χιλιάδες πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία που συγκρίθηκαν με υγιείς συνομηλίκους του. Ποια νοσήματα ήταν συχνότερα στους ασθενείς με τον πονοκέφαλο.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες πάσχοντες ανακάλυψαν ότι οι κεφαλαλγίες τους συσχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ένας από τους πιο επώδυνους πονοκεφάλους. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η περιοδικότητα στην εκδήλωσή της. Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει έξαρση ορισμένες χρονικές περιόδους (π.χ. για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες). Ακριβώς επειδή εμφανίζεται μαζικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποκαλείται και αθροιστική.

Υπολογίζεται ότι η κεφαλαλγία αυτή προσβάλλει έναν άνθρωπο στους 1.000. Εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαστολής ή διόγκωσης των αιμοφόρων αγγείων. Ο πονοκέφαλος που προκαλεί μπορεί να διαρκεί από 15 λεπτά έως και τρεις ώρες.

Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η αθροιστική κεφαλαλγία σχετίζεται με διαταραχές στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή βασικών ορμονών. Ειδικότερα, κατά τις περιόδους των εξάρσεων παρατηρείται μεταβολή στη συγκέντρωση:

  • Μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου)
  • Κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες)
  • Σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, γνωστός και ως η ορμόνη της ευεξίας).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Συμμετείχαν 3.240 πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία, ηλικίας 16 έως 64 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν την κατάσταση της υγείας τους με εκείνην 16.200 άλλων υγιών εθελοντών, παρόμοιας ηλικίας και φύλου.

Η πλειονότητα των εθελοντών ήσαν άνδρες, που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 92% των πασχόντων από αθροιστική κεφαλαλγία είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους συμμετέχοντες χωρίς πονοκέφαλο ήταν 78%.

Τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα στους πάσχοντες από τον συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου ήταν αυτά που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Καταγράφηκαν στο σχεδόν 52% των πασχόντων, έναντι του 15% των εθελοντών χωρίς τον πονοκέφαλο.

Δεύτερα σε συχνότητα προβλήματα στους ασθενείς με τον πονοκέφαλο ήταν τα μυοσκελετικά νοσήματα που προκαλούν επίμονο πόνο και κινητικές δυσκολίες. Έπασχε το 39% των ασθενών, έναντι του 23,7% των υγιών συνομηλίκων τους.

Οι ασθενείς είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα. Αντιθέτως, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στη συχνότητα εκδήλωσης νοσημάτων που αφορούν:

  • Το αίμα
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων (ορμονικό σύστημα)
  • Τον μεταβολισμό
  • Την εγκυμοσύνη

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία έχαναν κατά μέσον όρο τετραπλάσιες ημέρες από την εργασία τους λόγω ασθενείας και αναπηρίας. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Caroline Ran, από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Φωτογραφία: iStock