Πασίγνωστα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης όταν λαμβάνονται μαζί με αντισυλληπτικά

  • Ρούλα Τσουλέα
ΜΣΑΦ
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και ταυτοχρόνως αντιφλεγμονώδη αναλγητικά (ΜΣΑΦ), μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεως, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), βασίσθηκε σε στοιχεία από περισσότερα από 2 εκατομμύρια γυναίκες.

Ο κίνδυνος θρομβώσεως ήταν υψηλότερος σε όσες λάμβαναν ορμονούχα αντισυλληπτικά με προγεστερόνη και οιστρογόνα, σε συνδυασμό με ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη και η ναπροξένη.

Ήταν όμως μικρότερος σε όσες λάμβαναν ΜΣΑΦ μαζί με αντισυλληπτικά σκέτης  προγεστερόνης. Το ίδιο ίσχυε και σε όσες είχαν εμφυτευόμενα αντισυλληπτικά ή είχαν σπιράλ.

Η νέα μελέτη

Οι γυναίκες είχαν ηλικία 15 έως 49 ετών. Ζούσαν στη Δανία την περίοδο 1996-2017 και δεν είχαν ιστορικό:

  • Φλεβικής θρομβοεμβολής (θρόμβοι αίματος στις φλέβες κυρίως των ποδιών)
  • Καρκίνου
  • Υστερεκτομής (είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας)
  • Ορμονικής θεραπείας για υπογονιμότητα

Η ορμονική αντισύλληψη που λάμβαναν ταξινομήθηκε ως υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου, αναλόγως με τον κίνδυνο θρομβώσεως που φέρει βάσει των ευρημάτων προγενέστερων μελετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη νέα μελέτη ότι:

  • Υψηλού κινδύνου θεωρήθηκαν τα συνδυασμένα ορμονούχα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν είτε 50 mcg οιστρογόνο είτε τρίτης ή τέταρτης γενιάς προγενεστερόνη
  • Μέτριου κινδύνου όλα τα άλλα συνδυασμένα χάπια
  • Χαμηλού κινδύνου το μίνι-χάπι, τα εμφυτεύματα και τα σπιράλ

Τα ευρήματα

Οι 529.704 από τις γυναίκες λάμβαναν ορμονούχα αντισυλληπτικά μαζί με ΜΣΑΦ. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ΜΣΑΦ ήταν η ιβουπροφαίνη (60% των γυναικών). Ακολουθούσε η δικλοφενάκη (20%) και η ναπροξένη (6%).

Στη διάρκεια 10ετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν 8.710 φλεβικές θρομβώσεις, εκ των οποίων:

  • Οι 2.715 είχαν ως συνέπεια πνευμονική εμβολή
  • Οι 5.995 ήταν μη επιπλεγμένες εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις (ο θρόμβος σχηματίστηκε σε φλέβα βαθιά στα πόδια, αλλά δεν αποκολλήθηκε ώστε να φθάσει έως τους πνεύμονες)

Οι 228 από τις γυναίκες (ποσοστό 2,6%) έχασαν τη ζωή τους εντός 30 ημερών από την διάγνωση. Ανά 100.000 γυναίκες η λήψη των ΜΣΑΦ σχετιζόταν με:

  • 4 πρόσθετα θρομβοεμβολικά επεισόδια την εβδομάδα στις γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμονούχα αντισυλληπτικά
  • 11 πρόσθετα θρομβοεμβολικά επεισόδια την εβδομάδα σε όσες χρησιμοποιούσαν μετρίου κινδύνου αντισυλληπτικά
  • 23 πρόσθετα θρομβοεμβολικά επεισόδια την εβδομάδα σε όσες έπαιρναν υψηλού κινδύνου αντισυλληπτικά

Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη με την δικλοφενάκη απ’ ό,τι με την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη, γράφουν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι παρατηρήθηκε μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, η προαναφερθείσα αύξηση του κινδύνου είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι «μόλις το 0,4% των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά οποιασδήποτε κατηγορίες παρουσίασαν θρόμβωση», σχολίασε ο Dr. Ian Musgrave, λέκτορας Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία.

Φωτογραφία: iStock