Πάρκινσον: Παράγοντας κινδύνου από τα πιο κοινά φάρμακα για την χοληστερίνη!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Η χρήση των στατινών μπορεί να επιταχύνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι για την εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πάρκινσον και στατίνες για την χοληστερίνη – Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντικρουόμενες ενδείξεις κατά πόσο οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερίνης, αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι συμβαίνει το πρώτο.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Χουεμέι Χουάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Movement Disorders», ανέλυσαν στοιχεία για 2.322 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον.

Διερευνήθηκε κατά πόσο οι ασθενείς αυτοί έπαιρναν στατίνες και για πόσο καιρό, προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νευρολογικής νόσου. Διαπιστώθηκε ότι η προηγούμενη χρήση στατινών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός ήταν πιο αισθητός στα αρχικά στάδια λήψης των στατινών (μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια).

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των λιποφιλικών στατινών που διεισδύουν στον εγκέφαλο, από ό,τι των υδατοδιαλυτών στατινών που δεν μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

«Δεν λέμε ότι οι στατίνες προκαλούν Parkinson, αλλά μάλλον ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σκεπτικό πως θα προστατεύσουν από το Parkinson» δήλωσε η δρ Χουάνγκ.

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τις στατίνες τους και στο μεταξύ η σχέση στατινών-Πάρκινσον πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Σημειωτέον ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, από μόνη της η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη) -χωρίς λήψη στατινών- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Parkinson.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι νόστιμες τροφές “διαλύουν” την χοληστερίνη

Καφές φραπέ και χοληστερίνη: Μια σχέση που ελάχιστοι γνωρίζουν – Τι ισχύει ακριβώς…

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Πώς αυξάνεται η καλή χοληστερίνη (HDL) – Όρια για άντρες και γυναίκες