Πάρκινσον: ΑΥΤΟ το απλό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Η νευροεκφυλιστική νόσος του Πάρκινσον προκαλεί τρέμουλο, μεταβολές στην ομιλία και άκαμπτους μύες, ωστόσο τα συμπτώματα θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν από ένα ήδη διαθέσιμο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόσφατη έρευνά τους έδειξε πως ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, ένα φάρμακο με την ονομασία nortriptyline μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, που μπορούν να δημιουργηθούν στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πάνω από 50 χρόνια κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του νευρικού πόνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει και ένα νέο σκοπό στην καταπολέμηση του Πάρκινσον.

“Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που συνδέεται με τη νόσο του Parkinson, οπότε μας ενδιαφέρει το αν ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος”, δήλωσε ο Tim Collier, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Disease.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι ασθενείς που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά έπρεπε να ακολουθήσουν την τυπική θεραπεία του Πάρκινσον αργότερα σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.

Στους πάσχοντες από Parkinson συχνά συνιστάται μια θεραπεία που ονομάζεται λεβοντόπα (levodopa). Αυτή αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που στέλνει σήματα σε άλλα νευρικά κύτταρα. Το Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης.

“Βρήκαμε ότι εκείνοι οι ασθενείς που έπαιρναν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, που ονομάζονταν τρικυκλικά (tricyclics), δεν χρειάζονταν τη θεραπεία με λεβοντόπα μέχρι πολύ αργότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν αυτό το είδος αντικαταθλιπτικών φαρμάκων”, δήλωσε ο Collier.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν -σε πειράματα σε αρουραίους- ότι τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ποσότητα των ανώμαλων πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Μια πρωτεΐνη -που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη (alpha-synuclein)– μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, όταν βρίσκεται σε ομαδοποιημένη κατάσταση (δηλαδή όταν σχηματίζει θρόμβους πρωτεΐνης).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες αυτές συσσωρεύονται και σχηματίζουν θρόμβους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν άλλα φάρμακα για τη νόσο του Parkinson.

“Αυτό που αποδείξαμε ουσιαστικά είναι ότι ένα ήδη εγκριθέν φάρμακο που έχει μελετηθεί εδώ και 50 χρόνια και είναι σχετικά καλά ανεκτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ απλούστερη προσέγγιση για τη θεραπεία της ίδιας της νόσου και όχι μόνο των συμπτωμάτων της”, πρόσθεσε ο Collier.

Στο μέλλον ελπίζουν να δοκιμάσουν το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σε κλινική δοκιμή στον άνθρωπο.

http://www.express.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρκινσον: Πρόβλεψη 10 χρόνια πριν εμφανιστεί με τεστ ζωγραφικής και τεστ οσμής – Πώς γίνεται! [vid]

Πάρκινσον: Παράγοντας κινδύνου από τα πιο κοινά φάρμακα για την χοληστερίνη!

Νόσος Parkinson: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Από την Εγκυκλοπαίδεια του Iatropedia.gr

Πάρκινσον και διαβήτης «μοιράζονται» το ίδιο φάρμακο – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες