Παράλυτος περπάτησε χάρη σε “ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού”

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παράλυτος
Η τεχνολογία ονομάζεται “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI).

Ο 40χρονος Gert-Jan Oskam, που έμεινε παράλυτος από την μέση και κάτω το 2011 μετά από ατύχημα με μοτοσικλέτα, μπορεί να περπατήσει ξανά.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature περιγράφει λεπτομερώς ένα ιατρικό “θαύμα” που χρησιμοποιεί μια ψηφιακή γέφυρα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ονομάζεται “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI).

Το BSI συνδέει τα σήματα του εγκεφάλου με τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης που χρησιμοποιούνται για το περπάτημα, επιτρέποντας την καταγραφή της νευρολογικής δραστηριότητας και τη διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Μέσω εμφυτευμάτων στην σπονδυλική στήλη και στον εγκέφαλο, το BSI επέτρεψε στον Oskam να ελέγχει φυσικά τις κινήσεις των ποδιών για την ορθοστασία, το περπάτημα, την αναρρίχηση σκαλοπατιών και ακόμη και τη διέλευση “σύνθετων εδαφών”. Όταν το BSI, το οποίο εντόπισε σήματα των κινητικών προθέσεων του Oskam για να τον βοηθήσει να περπατήσει, απενεργοποιήθηκε, ο 40χρονος ήταν ακόμα σε θέση να περπατήσει με πατερίτσες, καθώς η συσκευή υποστήριζε τη νευρολογική ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου.

Το σύστημα επέτρεψε στον Oskam να περπατήσει φυσικά. Είχε προηγουμένως μπορέσει να κάνει βήματα χρησιμοποιώντας έναν περιπατητή, αλλά η μέθοδος του απαιτούσε να κάνει αφύσικες κινήσεις στη φτέρνα ώστε οι αισθητήρες κίνησης να ανιχνεύουν και να ενεργοποιούν προ-προγραμματισμένες νευρικές διεγέρσεις. Μπορούσε να διασχίσει μόνο επίπεδες επιφάνειες και είχε πρόβλημα να ξεκινήσει και να σταματήσει.

Σε μια συνέντευξη στις 23 Μαΐου, ο Oskam εξήγησε ότι “πριν, η διέγερση με έλεγχε, τώρα την ελέγχω εγώ”.

Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, όπως αυτός, διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών της σπονδυλικής στήλης. Τα εμφυτεύματα του Oskam επανασύνδεσαν τα δύο παρακάμπτοντας τα αποσυνδεδεμένα σημεία στην σπονδυλική στήλη. Τα εμφυτεύματα “συνέλαβαν τις σκέψεις του Gert-Jan και… μετέφρασαν αυτές τις σκέψεις σε διέγερση του νωτιαίου μυελού για να αποκατασταθεί η εθελοντική κίνηση”, δήλωσε ο Ελβετός ερευνητής Grégoire Courtine, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο 40χρονος περιέγραψε το πώς αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τη ζωή του: “Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου”.

Πηγή: https://www.nationalreview.com